Πτώση 0,39% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Οι απόλυτες απώλειες κατά 25,463 εκατ. €, προήλθαν τόσο από την υποχώρηση -0,02% των μεριδίων, όσο και από την αρνητική μέση απόδοση της αγοράς -0,11%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*
Πτώση 0,39% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου  (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 23/10/2017

 Η άφιξη των Θεσμών την Δευτέρα και η έναρξη της γ΄ αξιολόγησης οδήγησαν όχι μόνον σε νευρικότητα και διάθεση ρευστοποιήσεων τους επενδυτές στο ΧΑ, αλλά και τους μεριδιούχους στην αγορά των Α/Κ. Σημάδι ανησυχίας οι σημαντικές εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (είχαμε επισημάνει στο χθεσινό μας σχόλιο ότι «τα μάτια μας» θα είναι στραμμένα στην εν λόγω κατηγορία, αλλά και τα συγγενή Βραχ. Τοποθετήσεων), που ελπίζουμε να ήταν απλώς «συμπεριφορά ημέρας» και όχι «συμπεριφορά διάρκειας». Θα δούμε…

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το Ενεργητικό της αγοράς να υποστεί σημαντική υποχώρηση της τάξεως του -0,39% και να διαμορφωθεί στα 6,493 δις € (για 4η φορά από τις αρχές του Σεπτεμβρίου κάτω από το ψυχολογικό όριο των 6,5 δις €). Οι απόλυτες απώλειες κατά 25,463 εκατ. €, προήλθαν τόσο από την υποχώρηση -0,02% των μεριδίων (που αντιστοιχεί σε έντονες εκροές αξίας 7,630 εκατ. €), όσο και από την αρνητική μέση απόδοση της αγοράς -0,11%.

Παρά το γεγονός του αρνητικού πρόσημου της συνολικής αγοράς, οι περισσότερες κατηγορίες (14 σε αριθμό) έκλεισαν με μικρή θετική μέση απόδοση. Ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 0,30%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,28% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,27%. Οι 4 κατηγορίες που υπέστησαν μέσες απώλειες καθαρών τιμών ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,81%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,79%, τα Μικτά Α/Κ με -0,40% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,33%. Αμετάβλητη απόδοση είχαν 2 κατηγορίες: τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν αυξημένη, με κυρίαρχη την διάθεση των εξαγορών. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι 6 κατηγορίες είχαν θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, το οποίο, όμως, ήταν χαμηλής συναλλακτικής αξίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 534 χιλ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 251 χιλ. € και στα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 120 χιλ. €.
Σε αξία εκροών ημερήσιοι αρνητικοί «πρωταγωνιστές» ήταν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 5,534 εκατ €, τα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,561 εκατ. €, τα Μικτά Α/Κ με 382 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 332 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
                                     

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v