Οριακή άνοδος στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Εν αναμονή της διέλευσης των Θεσμών την Δευτέρα στην Αθήνα, οι Ελληνικοί τίτλοι χάρισαν μικρά κέρδη στις ανάλογες κατηγορίες και υποβοήθησαν στην απορρόφηση των εκροών αξίας 3,896 εκατ. €, που προήλθαν από την κατά -0,01% υποχώρηση των μεριδίων.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 20/10/2017

Οριακή άνοδο κατά 0,06% σημείωσε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Παρασκευής και διαμορφώθηκε στα 6,519 δις €. Εν αναμονή της διέλευσης των Θεσμών την Δευτέρα στην Αθήνα, οι Ελληνικοί τίτλοι χάρισαν μικρά κέρδη στις ανάλογες κατηγορίες και υποβοήθησαν στην απορρόφηση των εκροών αξίας 3,896 εκατ. €, που προήλθαν από την κατά -0,01% υποχώρηση των μεριδίων.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν ανεπαίσθητα θετικό 0,08%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 12 έκλεισαν με κέρδη, οι 7 με ζημίες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση άνοδο ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,59%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,43% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,36%. Την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,22%, τα 3 Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με -0,20% και το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικούς Ομολογιακούς τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,19%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, ήταν μεσαίας συναλλακτικής αξία και επικράτησε περισσότερο η διάθεση ρευστοποιήσεων. Σε απόσταση μεγέθους αξίας συναλλαγών και με εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 4,187 εκατ. €. Στην εν λόγω κατηγορία και στα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (που έκλεισαν με ανεπαίσθητες εισροές 209 χιλ. €), θα είναι στραμμένη η προσοχή μας από την Δευτέρα έως και τα τέλη του έτους. Σε αξία ρευστοποιήσεων ακολούθησαν τα Μικτά Α/Κ με 879 χιλ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 310 χιλ. €. Οριακές εξαγορές 60 χιλ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας.

Αντιθέτως, με εισροές 861 χιλ. € κινήθηκαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, που ήταν και οι μεγαλύτερες από το σύνολο των κατηγοριών. Επίσης συμμετοχές αξίας 533 και 300 χιλ. € σημείωσαν, αντιστοίχως, τα Funds of Funds Μικτά και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v