Άνοδος 0,04% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Η υψηλή μεταβλητότητα που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο δείχνει να δίνει της θέση της σε μία σχετική σταθερότητα και πλέον η πορεία της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων να εξαρτάται περισσότερο από τις επενδυτικές διαθέσεις των μεριδιούχων.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 9/10/2017

Με οριακή άνοδο 0,04% κινήθηκε το Ενεργητικό στη διάρκεια της Δευτέρας και διαμορφώθηκε στα 6,526 δις €. Η υψηλή μεταβλητότητα που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο δείχνει να δίνει της θέση της σε μία σχετική σταθερότητα και πλέον η πορεία της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων να εξαρτάται περισσότερο από τις επενδυτικές διαθέσεις των μεριδιούχων. Οι τελευταίες, βέβαια, οδηγούν στο β’ εξάμηνο του έτους σε έναν μόνιμα πτωτικό ρυθμό μεριδίων, με αποτέλεσμα εχθές να υπάρξουν νέες απώλειες της τάξεως του -0,05%, που αντιστοιχούν σε εκροές αξίας 2,826 εκατ. €

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν ελαχίστως πτωτικό -0,04%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 14 έκλεισαν με ζημιές, οι 5 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Πλήρη διαφοροποίηση των Ελληνικών μετοχικών και ομολογιακών τίτλων, όπου οδήγησαν σε μέση θετική απόδοση 1,09% τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη, σε 0,37% τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και σε 0,17% τα Μικτά Α/Κ. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,91% (η μεγάλη υποχώρηση της Τούρκικης αγοράς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο), τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,51% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,19%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών και κυριάρχησε η διάθεση ρευστοποιήσεων. Τις υψηλότερες εκροές υπέστησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,909 εκατ. €. Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας ακολούθησαν σε αξία ρευστοποιήσεων με 1,145 εκατ. € και διαφοροποιήθηκαν για ακόμη μία ημέρα έναντι των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας, που συνεχίζουν τον ανοδικό ρυθμό μεριδίων τους, με νέες εισροές αξίας 255 χιλ. €. Τρίτη κατηγορία σε εκροές τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 332 χιλ. €.

Πλην των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας, σε εισροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,751 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 231 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v