Άνοδος 0,54% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Το σημαντικότερο γεγονός της Πέμπτης δεν ήταν μόνον η θετική αντίδραση στις αποδόσεις των κατηγοριών που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς μετοχικούς και ομολογιακούς τίτλους, αλλά και το θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών αξίας 3,535 δις €, μετά από μακρύ χρονικό διάστημα.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 28/9/2017

Βαθειά «ανάσα ανακούφισης» επεφύλαξε για την αγορά των Α/Κ η χθεσινή ημέρα: το Ενεργητικό με έντονη άνοδο της τάξεως του 0,54%, διαμορφώθηκε στα 6,495 δις €.

Το σημαντικότερο γεγονός της Πέμπτης δεν ήταν μόνον η θετική αντίδραση στις αποδόσεις των κατηγοριών που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς μετοχικούς και ομολογιακούς τίτλους, αλλά και το θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών αξίας 3,535 δις €, μετά από μακρύ χρονικό διάστημα.

Ο ρυθμός μεριδίων ήταν πολύ αρνητικός κατά -0,06%. Κύρια αιτία είναι το γεγονός ότι από εχθές η αγορά είναι κατά δύο επενδυτικά προϊόντα «φτωχότερη», με τον αριθμό των Α/Κ να ανέρχεται πλέον σε 273. Η κινητικότητα υπήρξε στα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης και στα Funds of Funds Μικτά καθώς η ΕΘΝΙΚΗ AM ΑΕΔΑΚ προχώρησε σε συγχωνεύσεις/απορροφήσεις του ΔΗΛΟΣ Νότια Ευρώπη-Μετοχικό Εξωτ. από το ΔΗΛΟΣ Στρατηγικών Τοποθετήσεων Μικτό Εξωτ και το ΔΗΛΟΣ Synthesis Best Green FOF Μικτό από το ανάλογο Yellow FOF Μικτό Εξωτ. (είχαμε επισημάνει την κινητικότητα στην εν λόγω ΑΕΔΑΚ στα προηγούμενά μας σχόλια).

Η μέση απόδοση της αγοράς έκλεισε με κέρδη 0,27% (και το μερίδιό της στην άνοδο της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων ανέρχεται σε 35 εκατ. €). Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 9 έκλεισαν με οριακές ζημιές, οι 8 με κέρδη και 2 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης πρωταγωνίστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 2,46%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 2,03%, τα Μικτά Α/Κ με 0,73% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,44%. Την υψηλότερη αρνητική μέση απόδοση κατέγραψαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,29% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,17%.

Οι εκροές αξίας 4,914 εκατ. € από τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας αντισταθμίστηκαν από τις εισροές στα συγγενής Διαχείρισης Διαθεσίμων με 4,697 εκατ. €. Ομοίως, οι ρευστοποιήσεις 3,706 εκατ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης από τα Μικτά Α/Κ με 3,680 εκατ. €. Υψηλές εισροές έλαβαν χώρα στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 3,597 εκατ. €.

Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας επέστρεψαν σε ρυθμό εισροών με 304 χιλ. €, αντίθετα από τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (μικρές εκροές 72 χιλ. €).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v