Πτώση 0,59% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Στη διάρκεια της Δευτέρας το Ενεργητικό υπέστη βαριές απώλειες της τάξεως του -0,59% και διαμορφώθηκε στα 6,508 δις €. Σε μία ημέρα «χάθηκε» κεφαλαιοποίηση αξίας 39 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 25/9/2017

Σαστισμένη δείχνει η αγορά των Α/Κ με τα δρώμενα που συμβαίνουν στους Ελληνικούς μετοχικούς τίτλους.

Ομοίως, εάν παρατηρήσει κάποιος την κινητικότητα των μεριδιούχων θα διαπιστώσει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά. Θετικό μέχρι τώρα το γεγονός ότι οι ομολογιακοί τίτλοι αντέχουν, όπως επίσης, ότι οι ρευστοποιήσεις στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας «καλά κρατούν». Όσο συμβαίνει αυτό σημαίνει ότι οι όποιες ανησυχίες δεν διαχέονται στο σύνολο της αγοράς και η σωστή βραχυπρόθεσμη τακτική συνίσταται σε μία – και μόνον - λέξη: ψυχραιμία.

Στη διάρκεια της Δευτέρας το Ενεργητικό υπέστη βαριές απώλειες της τάξεως του -0,59% και διαμορφώθηκε στα 6,508 δις €. Σε μία ημέρα «χάθηκε» κεφαλαιοποίηση αξίας 39 εκατ. €, εκ των οποίων τα 37 προέρχονται από αρνητικές αποδόσεις και τα 2 από εκροές (παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός μεριδίων παρέμεινε αμετάβλητος).

Σε επίπεδο ημερήσιας μέσης απόδοσης το πρόσημο ήταν πτωτικό κατά -0,27%. Από τις 20 κατηγορίες, οι 14 έκλεισαν με κέρδη, οι 5 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση ανοδική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,67%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,45% και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 0,36%.

Η υποχώρηση του € λόγω του Γερμανικού εκλογικού αποτελέσματος επηρέασε θετικά τις εν λόγω κατηγορίες. Βαριές μέσες απώλειες καθαρών τιμών για τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -4,41%. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, με σαφώς ηπιότερη υποχώρηση -3,23% και καταδεικνύοντας σαφέστατα ότι αρκετά από τα Α/Κ της κατηγορίας έχουν μικρότερη έκθεση σε τραπεζικούς τίτλους. Τα Μικτά Α/Κ έκλεισαν πτωτικά -0,85%, ενώ τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα.

Το αρνητικό ισοζύγιο εισροών εκροών επηρεάστηκε – για ακόμη μία ημέρα – από τις εκροές αξίας 2,739 εκατ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας. Ως καταγραφή υψηλότερων απωλειών και εισροών πρέπει να αναφερθούν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών και τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης, με σχεδόν ακριβώς το ίδιο ποσό 4,082 εκατ. €. Για να μην υπάρξει στρέβλωση της αγοράς, πρέπει αν αναφέρουμε, ότι η κίνηση σημειώθηκε από μία ΑΕΔΑΚ (ΕΘΝΙΚΗ ΑΜ) και σε ένα ανάλογο Α/Κ της κάθε κατηγορίας.

Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν εισροές 362 χιλ. €, έναντι οριακών ρευστοποιήσεων 44 χιλ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v