Πτώση 0,4% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Η υποχώρηση κάτω από το ανάχωμα των 6,5 δις €, δημιουργεί διττά συναισθήματα.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 26/9/2017

Έντονες απώλειες Ενεργητικού -0,40% υπέστη η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Τρίτης και διαμορφώθηκε στα 6,482 δις €.

Η υποχώρηση κάτω από το ανάχωμα των 6,5 δις € (μην ξεχνούμε ότι το ψυχολογικό όριο των 6,6 δις €, «έσπασε» με σχετική ευκολία την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της υποχώρησης των Ελληνικών μετοχικών τίτλων), δημιουργεί διττά συναισθήματα:

α) κατήφεια, καθώς η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων τείνει να χάσει εξ ολοκλήρου το θετικό της πρόσημο έναντι του προηγούμενου έτους (μόλις, πλέον 0,95%), και

β) συγκρατημένη αισιοδοξία, πως ότι παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες στο ΧΑ δεν διαχέεται σε μεγάλο βαθμό στο σύνολο των επενδυτικών τίτλων, ούτε και προς επαναφορά της διάθεσης για προϊόντα του εξωτερικού λόγω ανησυχιών σχετιζομένων με τα Ελληνικά δρώμενα.

Ως προς το δεύτερο καταλήγουμε παρατηρώντας ότι οι ισχυρές ημερήσιες απώλειες των μεριδίων -0,12%, που αντιστοιχούν σε πολύ υψηλές εκροές αξίας 18,004 εκατ. €, έχουν προέλθει σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας. Πράγματι, η εν λόγω κατηγορία κατέγραψε έντονες ρευστοποιήσεις αξίας 15,354 εκατ. €, κατά πολύ μεγαλύτερες από τον καθημερινό της μέσο όρο. Υπενθυμίζουμε, ότι σε περιόδους ανησυχίας για το Ελληνικό οικονομικό γίγνεσθαι, τα Α/Κ Βραχ. Διάρκειας στατιστικά δέχονται σημαντικές εισροές και εκροές σε περιόδους ηρεμίας.

Σαφέστατα τα τελευταία γεγονότα «δείχνουν τα σημάδια τους» στους μεριδιούχους, καθώς στα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων την τελευταία εβδομάδα, όχι μόνον έχει «κοπάσει» ο όγκος εισροών, αλλά στη διάρκεια της Τρίτης έλαβαν χώρα αισθητές εκροές αξίας 721 χιλ. €

Η παρατήρηση στην κινητικότητα των δύο παραπάνω κατηγοριών ίσως μα δώσει κάποια πιο σαφή συμπεράσματα τις επόμενες ημέρες.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, η αγορά έκλεισε με ανοδικό πρόσημο 0,10%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ οι 12 σημείωσαν κέρδη, οι 7 ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσο θετικό πρόσημο ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,73%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,59% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,50%. Την υψηλότερη μέση πτώση καθαρών τιμών είχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,49%, καθώς τα κρατικά ομόλογα «έχασαν την ψυχραιμία» των προηγούμενων ημερών έναντι των νέων που αφορούν την χώρα μας.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v