Πτώση 0,35% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Η πτώση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 22,574 εκατ. € οφείλεται διττά τόσο σε αρνητικές αποδόσεις των Α/Κ (περί των 13,800 εκατ.€), όσο και στην υποχώρηση των μεριδίων -0,05% (με αντίστοιχες εκροές 8,714 εκατ. €).

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 27/9/2017

Νέα σημαντική υποχώρηση -0,35% Ενεργητικού υπέστη η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Τετάρτης και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 6,460 δις €. Η πτώση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 22,574 εκατ. € οφείλεται διττά τόσο σε αρνητικές αποδόσεις των Α/Κ (περί των 13,800 εκατ.€), όσο και στην υποχώρηση των μεριδίων -0,05% (με αντίστοιχες εκροές 8,714 εκατ. €).

Η μέση απόδοση της αγοράς ήταν οριακά αρνητική -0,03%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 11 έκλεισαν με ζημιές, οι 8 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσες απώλειες καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,67%. Παρά το γεγονός της δεύτερης συνεχιζόμενης ημέρας πτωτικής απόδοσης, η εν λόγω κατηγορία επέδειξε περίσσεια σταθερότητα έναντι των γεγονότων που λάμβαναν χώρα στην στο ΧΑ και που οδήγησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας σε νέο αρνητικό μέσο πρόσημο -0,61% και -0,28%, αντιστοίχως. Στον αντίποδα, το υψηλότερο μέσο θετικό πρόσημο απόδοσης κατέγραψαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,11%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,61% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,44%.

Η ψυχολογία επένδυσης εκ μέρους των μεριδιούχων ήταν αρνητική και οδήγησε στο διευρυμένης αξίας πτωτικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον μία κατηγορία, τα Funds of Funds Μικτά είχαν συμμετοχές άξιες αναφοράς, με 948 χιλ. €. Στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας έλαβε χώρα ο μεγαλύτερος όγκος ρευστοποιήσεων με 6,118 εκατ. €. Παρά τον αρνητικό αντίκτυπο στην αξία του συνολικού Ενεργητικού, το γεγονός των εκροών στη συγκεκριμένη κατηγορία κρίνεται ως θετικό, με την έννοια ότι τα τελευταία δρώμενα που αφορούν την Ελλάδα δεν έχουν προκαλέσει κάποιον «πανικό».

Έντονες ρευστοποιήσεις υπήρξαν στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 3,817 εκατ. €. Για να μην υπάρξει στρέβλωση της αγοράς πρέπει να αναφέρουμε ότι το σύνολο σχεδόν των εκροών σημειώθηκαν σε ένα μόνον Α/Κ από τα 13 της κατηγορίας.

Το «κακό» κλίμα οδήγησε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε εκροές 626 χιλ. € τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (χωρίς όμως να κρίνονται ακόμη ανησυχητικές) και διέκοψε τον ρυθμό εισροών στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (που είχαν αμετάβλητο ισοζύγιο).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v