Οριακή πτώση 0,05% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Στη διάρκεια της Πέμπτης το Ενεργητικό των Α/Κ σημείωσε οριακή υποχώρηση κατά -0,05% και διαμορφώθηκε στα 6,525 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 5/10/2017

Σε «σύγχυση» δείχνουν να είναι οι μεριδιούχοι των Α/Κ και να μην μπορούν να εκτιμήσουν την κατάσταση με τις Ελληνικές τράπεζες και την πιθανή πορεία της γ’ αξιολόγησης. Αποτέλεσμα είναι η αγορά να μην μπορεί να βρει βηματισμό ως προς το ζήτημα των εισροών/εκροών και στη διάρκεια του Οκτωβρίου να έχουμε ανά ημέρα διαφορετικό πρόσημο στο ισοζύγιο εισροών/εκροών. Κύριοι εκφραστές αυτής της εναλλαγής προσήμου είναι καθημερινά τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων.

Στη διάρκεια της Πέμπτης το Ενεργητικό των Α/Κ σημείωσε οριακή υποχώρηση κατά -0,05% και διαμορφώθηκε στα 6,525 δις € (κατά 3 εκατ. € χαμηλότερα έναντι της Τετάρτης). Ο ρυθμός των μεριδίων ήταν επίσης πτωτικός κατά -0,01% και αντιστοιχεί σε ελάχιστες εκροές αξίας 662 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης η αγορά κινήθηκε «ελαφρώς» ανοδικά με 0,10%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 13 έκλεισαν με κέρδη, οι 6 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

Την υψηλότερη μέση απόδοση σημείωσαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,97%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,55% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,54%. Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,01%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,63% και σε απόσταση τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με -0,06%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών και την επενδυτική τους συμπεριφορά θα την χαρακτηρίζαμε ως μικτή. Σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,602 εκατ. €, τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 385 χιλ. € και τα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 182 χιλ. €. Αντίθετα, την υψηλότερη αξία συμμετοχών είχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 584 χιλ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 430 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 380 χιλ. €.

Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας έκλεισαν με εισροές αξίας 90 χιλ. €, έναντι εκροών των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας με 77 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v