Άνοδος 0,36% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Η αύξηση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 23 εκατ. €, οφείλεται τόσο σε αποδόσεις, όσο και στην έντονη άνοδο των μεριδίων κατά 0,13%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 2/10/2017

Με αισθητή άνοδο Ενεργητικού 0,36%, που επανάφερε την αξία του άνω των 6,5 δις € (συγκεκριμένα στα 6,518 δις), έκλεισε η τελευταία ημέρα του μήνα για την αγορά των Α/Κ. Η αύξηση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 23 εκατ. €, οφείλεται τόσο σε αποδόσεις (ειδικότερα των Μικτών Α/Κ, Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας και Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας), όσο και στην έντονη άνοδο των μεριδίων κατά 0,13% (που αντιστοιχεί σε σημαντικές εισροές αξίας 12,421 εκατ. €.)

Τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την Ελλάδα, όπως είναι φυσιολογικό, δημιούργησαν ανησυχία στους μεριδιούχους, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντικός όγκος εισροών 7,698 δις € στα Α/Κ Διαχείρισης Βραχ. Διάρκειας, μετά από μακρύ χρονικό διάστημα. Τις επόμενες ημέρας θα εστιάσουμε στο ισοζύγιο εισροών/εκροών της εν λόγω κατηγορίας, έτσι ώστε να δούμε το μέγεθος των τυχόν ανησυχιών.

Ενθαρρυντικό, βέβαια, είναι το γεγονός ότι τα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων είχαν επίσης σημαντικές συμμετοχές μεριδίων αξίας 4,876 εκατ. €. Σε εισροές ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 592 χιλ €, λόγω μάλιστα της έναρξης ενός νέου Α/Κ από την εταιρία ATHOS AM (σημειώνουμε ότι είναι το δεύτερο νέο Α/Κ στην συγκεκριμένη κατηγορία, μετά την έναρξη ανάλογου Α/Κ από την 3K INVESTMENT PARTNERS ΑΕΔΑΚ προ τριμήνου).

Σε μία ημέρα που επικράτησε η θετική ψυχολογία επένδυσης στις περισσότερες κατηγορίες, εκροές κατέγραψαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 622 χιλ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 328 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 267 χιλ. €.

Το μέσο πρόσημο της αγοράς ήταν οριακά ανοδικό κατά 0,11%. Από τις 20 κατηγορίες, οι 13 έκλεισαν με κέρδη, οι 6 με μικρές απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,42%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,36% και τα Μικτά Α/Κ με 0,28%. Στον αντίποδα, την υψηλότερη μέση αρνητική απόδοση είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με το ίδιο πρόσημο -0,11%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ


Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v