Μικρή άνοδος 0,17% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός των μεριδίων ήταν θετικός κατά 0,03%, οι μεριδιούχοι προέβησαν και πάλι σε ρευστοποιήσεις αξίας 1,008 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 3/10/2017

Με μικρή άνοδο 0,17% κινήθηκε το Ενεργητικό των Α/Κ στη διάρκεια της Τρίτης και διαμορφώθηκε στα 6,524 δις €. Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός των μεριδίων ήταν θετικός κατά 0,03%, οι μεριδιούχοι προέβησαν και πάλι σε ρευστοποιήσεις αξίας 1,008 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς έκλεισε με θετικό πρόσημο 0,18%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 12 σημείωσαν κέρδη, οι 6 ζημίες και 2 παρέμειναν αμετάβλητες. Την υψηλότερη μέση απόδοση κατέγραψαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,71%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,57% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,47%. Η μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ήταν οριακή και απλώς ξεχωρίζει αυτή των Σύνθετων Α/Κ Absolute Return με -0,04% και των Ομολογιακών Α/Κ Κρατικών Αναπτυγμένων Χωρών με -0,03%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων κινήθηκε σε πιο ήπια επίπεδα σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες. Η ψυχολογία επένδυσης θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μικτή. Σε ρευστοποιήσεις επανήλθαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ Διάρκειας με 1,664 εκατ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 464 χιλ. € - δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι τα γεγονότα (Τράπεζες, γ’ αξιολόγηση) δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα τους μεριδιούχους, παρά μόνον για μία με δύο ημέρες. Βέβαια, η εμπιστοσύνη στο ΧΑ παραμένει κλονισμένη, με αποτέλεσμα τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας να έχουν νέο γύρο ρευστοποιήσεων αξίας 514 χιλ. €. Σε εκ διαμέτρου αντίθετη τροχιά έναντι της προαναφερόμενης κατηγορίας, για ακόμη μία ημέρα, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν συμμετοχές αξίας 184 χιλ. €.

Σε θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 600 χιλ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 480 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 285 χιλ. €.
Τα μερίδια αγοράς σε σχέση με το Ενεργητικό έχουν πλέον διαμορφωθεί σε: Μικτά Α/Κ 19,05% Διαχείρισης Διαθεσίμων 11,97%, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 11,81%, Funds of Funds Μικτά 9,15% και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας 9,05%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v