Άνοδος 0,17% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το σημαντικότερο γεγονός της ημέρας ήταν ο υψηλός θετικός ρυθμός των μεριδίων κατά 0,09% και οι έντονες εισροές αξίας 10,953 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 4/10/2017

Με οριακή άνοδο 0,17% κινήθηκε το Ενεργητικό των Α/Κ στη διάρκεια της Τετάρτης και διαμορφώθηκε στα 6,529 δις €. Το σημαντικότερο γεγονός της ημέρας ήταν ο υψηλός θετικός ρυθμός των μεριδίων κατά 0,09% και οι έντονες εισροές αξίας 10,953 εκατ. €.

Οι εισροές, όμως, δημιουργούν διττά συναισθήματα. Χαμόγελα λόγω της ανοδικής κίνησης του Ενεργητικού και της απορρόφησης της χθεσινής οριακής μέσης αρνητικής απόδοσης της αγοράς των Α/Κ κατά -0,08%. Παράλληλα λύπη καθώς τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου ως προς την Ελληνική αγορά, άφησαν – τελικά - κατάλοιπα στους μεριδιούχους δημιουργώντας τους ανησυχίες. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουμε από την επιστροφή των εισροών στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας (και μάλιστα μεγάλης) αξίας 11,088 εκατ. €. Θυμίζουμε ότι στατιστικά στα χρόνια της κρίσης η εν λόγω κατηγορία σε περιόδους ανησυχιών ως προς τα τεκταινόμενα της χώρας κινείτο με εισροές. Το γεγονός ότι τα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων είχαν επίσης συμμετοχές αξίας 482 χιλ. €, δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, καθώς οι εισροές τις τρεις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου δεν ξεπέρασαν τις 500 χιλ. €, σε καθημερινή βάση. Βέβαια, η συνέχιση της αύξησης των μεριδίων κατά 0,13% στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και οι εισροές 387 χιλ. €, παραμένει ελπιδοφόρο γεγονός.

Αντίθετα τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας κοιτούν ακόμη «την πλάτη των μεριδιούχων» με νέες εκροές αξίας 765 χιλ. €. Δυστυχώς η χρηματιστηριακή αναστάτωση στις τράπεζες και η καθυστέρηση των δύο προηγούμενων αξιολογήσεων (που γεννά ερωτήματα κατά πόσο η γ’ αξιολόγηση θα τελειώσει έως το τέλος του έτους) δείχνει να προκαλεί εκ νέου φόβους στους επενδυτές.

Ως προς το ισοζύγιο εισροών/εκροών, οι παραπάνω κατηγορίες, τα Funds of Funds Μικτά με συμμετοχές 483 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με ρευστοποιήσεις 194 χιλ. €, ήταν που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των μεριδιούχων.

Από πλευράς ημερήσιας μέσης απόδοσης, εκ των 20 κατηγοριών οι 14 έκλεισαν με απώλειες, οι 5 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Το εύρος των αποδόσεων ήταν πολύ στενό: από -0,38% (Μετοχικά Α/Κ Αμερικής) έως και 0,08% (Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου)

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v