Οριακή μείωση 0,03% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Η μέση απόδοση της αγοράς ήταν σχεδόν αμετάβλητη, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες οι 13 έκλεισαν με μικρά κέρδη, οι 6 με οριακές απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 6/10/2017

Νηνεμία επικράτησε στην αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Παρασκευής. Η αξία του Ενεργητικού υπέστη οριακή μείωση κατά -0,03% και διαμορφώθηκε στα 6,524 δις €. Τα μερίδια κινήθηκαν πτωτικά κατά -0,01% και αντιστοιχούν σε εκροές αξίας 3,154 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς ήταν σχεδόν αμετάβλητη (ανοδικό πρόσημο +0,02%), παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες οι 13 έκλεισαν με μικρά κέρδη, οι 6 με οριακές απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,19%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,18% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,12%. Στον αντίποδα, με την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών κινήθηκαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,28%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,16% και το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικούς Ομολογιακούς τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,14%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, ήταν μικρής γενικά συναλλακτικής αξίας και μικτής επενδυτικής ψυχολογίας. Ουσιαστικά οι εκροές της αγοράς οφείλονται στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 4,088 εκατ. €. Σε αξία ρευστοποιήσεων ακολούθησαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 237 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 181 χιλ. €. Οι εισροές στα Funds of Funds Μικτά με 986 χιλ. € και στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 586 χιλ. €, απλώς μείωσαν το εύρος της αρνητικής αξίας του τελικού ισοζυγίου εισροών/εκροών.

Οριακής αξίας συμμετοχές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, έναντι ελάχιστης αξίας ρευστοποιήσεων 42 χιλ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας.

Από την αρχή του έτους παραμένει ο θετικός ρυθμός του Ενεργητικού, αλλά πλέον κινείται – μόλις – στο 1,60% και οφείλεται αποκλειστικά και μόνον σε θετικές αποδόσεις. Τα μερίδια παραμένουν πτωτικά κατά -2,06%, ενώ ο ρυθμός των εκροών διευρύνεται και ανέρχονται σε 260,504 εκατ. €.

Τα μερίδια αγοράς των 5 πρώτων κατηγοριών σε σχέση με το Ενεργητικό έχουν διαμορφωθεί: Μικτά Α/Κ 18,99%, Διαχείρισης Διαθεσίμων 11,99%, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 11,68%, Funds of Funds Μικτά 9,20% και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας 9,13%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v