Α/Κ: Οριακή άνοδος 0,08% στα υπό διαχείριση κεφάλαια την Πέμπτη

Παρά το γεγονός ότι τα μερίδια είχαν ελαφρώς πτωτικό ρυθμό -0,01%, το τελικό ισοζύγιο ήταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ισορροπημένο.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 12/10/2017

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι περίοδος σταθεροποίησης του Ενεργητικού και επιστροφής του στα επίπεδα άνω των 6,5 δις €. Καθώς η καθημερινή αυξομείωσή του κυμαίνεται σε εύρος συν ή πλην 10 εκατ. €, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ισοζύγιο εισροών/εκροών και οι μετακινήσεις των μεριδιούχων εντός των κατηγοριών των Α/Κ.

Ομοίως και στη διάρκεια της Πέμπτης, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε οριακή άνοδο 0,08% και διαμορφώθηκε στα 6,524 δις €. Παρά το γεγονός ότι τα μερίδια είχαν ελαφρώς πτωτικό ρυθμό -0,01%, το τελικό ισοζύγιο ήταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ισορροπημένο. Μάλιστα υπήρξαν αμελητέες εισροές αξίας 994 χιλ €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν οριακά θετικό κατά 0,04%. Από τις 20 κατηγορίες, οι 13 έκλεισαν με κέρδη, οι 6 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση ανοδική απόδοση ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,38%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,21% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,19%. Την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,58% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,18%.

Η Πέμπτη ήταν ημέρα ιδιαίτερης κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων. Αρκετές κατηγορίες σημείωσαν υψηλή συναλλακτική αξία, η δε διάθεση ήταν κυρίως θετική προς επένδυση. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μικτά με 1,889 εκατ. €. Η εν λόγω κατηγορία παρουσιάζει σημαντική αξία συμμετοχών στη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Δεύτερη κατηγορία σε εισροές τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,213 εκατ. €.

Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, όπου μετά από μία ημέρα «ανάπαυλας» επέστρεψαν σε θετικό ρυθμό μεριδίων, με εισροές αξίας 539 χιλ. €.

Στον αντίποδα, εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,579 εκατ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 910 χιλ € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 404 χιλ. €. Αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι τα Μικτά Α/Κ έκλεισαν με νέες ρευστοποιήσεις 337 χιλ .€. Το αναφέρουμε καθώς την εβδομάδα που διανύουμε καθημερινά έχουν εκροές, συμπεριφορά όχι συνηθισμένη στο προηγούμενο διάστημα του έτους.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v