Άνοδος 0,19% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε ικανοποιητική αύξηση 0,19% και διαμορφώθηκε στα 6,560 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 16/10/2017

Η ανοδική κίνηση του Ενεργητικού είχε συνέχεια στην πρώτη ημέρα της εβδομάδας. Το γεγονός, όμως, ότι προέρχεται αποκλειστικά και μόνον από αποδόσεις δεν θα το χαρακτηρίζαμε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Αναλυτικότερα, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε ικανοποιητική αύξηση 0,19% και διαμορφώθηκε στα 6,560 εκατ. €. Για μία ακόμη ημέρα τα μερίδια ναι μεν κινήθηκαν θετικά (0,03%), αλλά δεν αντιστοιχούν σε εισροές κεφαλαίων. Τουναντίον, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν αρνητικό κατά 3,448 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, τα κέρδη της αγοράς κινήθηκαν στο 0,21%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ.

Όλες οι κατηγορίες έκλεισαν θετικά, πλην των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, που παρέμειναν αμετάβλητα. Σε μέση άνοδο καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,68%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,53%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,51% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,48%.

Κινητικότητα υπήρξε στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών, με κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας την συναλλακτική δραστηριότητα σε μία ΑΕΔΑΚ, την ΕΘΝΙΚΗ AM. Το αναφέρουμε, έτσι ώστε να μην υπάρξει στρέβλωση της αγοράς λόγω έντονων εκροών ή εισροών σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Λόγου χάρη, τα Funds of Funds Μετοχικά υπέστησαν σημαντικές απώλειες μεριδίων 1,61% και ρευστοποιήσεις αξίας 15,675 εκατ. €, οι οποίες προήλθαν όμως από την προαναφερόμενη ΑΕΔΑΚ. Ομοίως, και οι εισροές στα Μικτά Α/Κ 8,280 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή 3,184 εκατ. € και στα Funds of Funds Ομολογιακά 1,866 εκατ. €, αφορούν – προφανώς - αναδιατάξεις εντός της ίδιας εταιρίας.

Από εκεί και πέρα, η αγορά κινήθηκε με ρευστοποιήσεις στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης, αξίας 2,854 και 1,252 εκατ. €. Η υψηλότερη αξία εισροών έλαβε χώρα στα Fundα of Funds Μικτά με 2,231 εκατ. €, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 581 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 423 χιλ. €.

Μικρές συμμετοχές 50 χιλ. € στα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη, έναντι οριακών εκροών 81 χιλ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v