Πτώση 0,45% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Η απόλυτη υποχώρηση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων ανήλθε σε 29,698 εκατ. € έναντι της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε 6,515 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 19/10/2017

Έντονη υποχώρηση του Ενεργητικού κατά -0,45% υπέστη η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Πέμπτης με κύρια αιτία τις αρνητικές αποδόσεις, κυρίως των Α/Κ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους.

Η απόλυτη υποχώρηση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων ανήλθε σε 29,698 εκατ. € έναντι της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε 6,515 δις €. Παρά το γεγονός ότι τα μερίδια κινήθηκαν θετικά 0,01%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν για μία ακόμη ημέρα αρνητικό κατά 1,241 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν αρνητικό -0,48%, λόγω του γεγονότος ότι 18 κατηγορίες Α/Κ έκλεισαν με απώλειες, μία με κέρδη (Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,04%) και μία παρέμεινε αμετάβλητη (Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας). Την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,66%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,27%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,18% και τα Funds of Funds Μικτά με -0,88%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών και παρά τις τελικές εκροές, η ψυχολογία επένδυσης ήταν μικτής διάθεσης. Σε ρευστοποιήσεις ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,739 εκατ. €, τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 273 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 268 χιλ. €. Στον αντίποδα, τις σημαντικότερες εισροές είχαν τα Funds of Funds Μικτά με 1,252 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 795 χιλ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 751 χιλ. €.

Οριακές αυξομειώσεις αξίας μεριδίων στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (εκροές 98 χιλ. €) και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (εισροές 12 χιλ. €).

Το θετικό πρόσημο του Ενεργητικού από την έναρξη του έτους υποχώρησε ακόμη περισσότερο και κυμαίνεται πλέον στο 1,46%. Τα μερίδια παραμένουν πτωτικά κατά -2,01% και οι εκροές έχουν μεγεθυνθεί στα 283,560 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v