Πτώση 0,16% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Η τάση των επενδυτών προς ρευστοποιήσεις συνεχίζεται αμείωτη, καθώς υπήρξαν αισθητές εκροές αξίας 4,072 εκατ. €

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 25/10/2017

Νέα υποχώρηση Ενεργητικού κατά -0,16%, που το διαμόρφωσε στα 6,484 δισ. €, κατέγραψε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Τετάρτης. Η τάση των επενδυτών προς ρευστοποιήσεις συνεχίζεται αμείωτη, καθώς υπήρξαν αισθητές εκροές αξίας 4,072 εκατ. € (παρά το γεγονός ότι τα μερίδια έκλεισαν με ανοδικό ρυθμό 0,05%).

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς, ήταν επίσης πτωτικό κατά -0,20%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 19 έκλεισαν με μέσες απώλειες καθαρών τιμών, ενώ μία παρέμεινε αμετάβλητη – τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας. Το υψηλότερο αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,79%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,70%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,57% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,30%.

Μικτής επενδυτικής διάθεσης ήταν η ψυχολογία των μεριδιούχων, αλλά η υψηλής αξίας ρευστοποιήσεις σε ορισμένες κατηγορίες διεύρυναν την αρνητική αξία του ισοζυγίου εισροών/εκροών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,126 εκατ. € και στα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,359 εκατ. €. Στην τελευταία κατηγορία, ήταν η δεύτερη ημέρα ρευστοποιήσεων την εβδομάδα που διανύσαμε και ελπίζουμε να μην συνδέεται με την γ’ αξιολόγηση και τυχόν ανησυχίες εκ μέρους των μεριδιούχων. Σαφή εικόνα, ως προς το τελευταίο, δεν μπορούνε να έχουμε, λόγω του γεγονότος ότι ο ρυθμός εκροών στα Α/Κ Βραχ. Διάρκειας δεν έχει διακοπεί. Σε αξία εξαγορών ακολούθησαν τα Μικτά Α/Κ με 690 χιλ. €.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αξία εισροών έλαβε χώρα στα Funds of Funds Μικτά με 1,855 εκατ. €. Δεύτερη κατηγορία ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 385 χιλ. € και τρίτη τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Χωρών με 224 χιλ. €. Διατηρούν τον θετικό ρυθμό μεριδίων τους τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με νέες εισροές 117 χιλ. €.

Το Ενεργητικό της αγοράς, από την αρχή του χρόνου, παραμένει σε θετικό έδαφος, αλλά το πρόσημό της έχει περιοριστεί πλέον σε 0,97%. Η αξία εκροών καθημερινά διευρύνεται και ανέρχεται πλέον στα 304,287 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v