Οριακή άνοδος στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Η απόλυτη άνοδος της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά (μόλις) 862 χιλ. €, οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στο θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης που πέτυχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,41%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,22%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,16% και τα Μικτά Α/Κ με 0,14%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 24/10/2017

Παρά το γεγονός ότι η αγορά των Α/Κ σημείωσε αμελητέα άνοδο Ενεργητικού της τάξεως του 0,01% και διαμορφώθηκε στα 6,494 δις. €, εμείς θα εστιάσουμε το σχόλιό μας στην παραμονή της «κακής» ψυχολογίας, που έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη συνεχή εκροή κεφαλαίων.

Η απόλυτη άνοδος της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά (μόλις) 862 χιλ. €, οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στο θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης που πέτυχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,41%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,22%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,16% και τα Μικτά Α/Κ με 0,14%. Το μερίδιο αγοράς των εν λόγω κατηγοριών σωρευτικά ανέρχεται στο 39,84%, με αποτέλεσμα – παρά τις μικρές αποδόσεις – να απορροφήσουν τις σημαντικές (για 2η συνεχόμενη ημέρα) εκροές που ανήλθαν σε 5,128 εκατ. €.

Παράλληλα, απορρόφησαν τις απώλειες από την ανεπαίσθητα αρνητική μέση απόδοση της αγοράς, -0,03%, καθώς από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με μέσες απώλειες, οι 7 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσο πτωτικό πρόσημο απόδοσης ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,40%, τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,28%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή και Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή, με το ίδιο πρόσημο, -0,15%.

Η υψηλή θετική ροή των μεριδίων κατά 0,16% δεν πρέπει να μας ξεγελά, καθώς προήλθε από εισροές σε Α/Κ με «χαμηλή» τιμή αγοράς μεριδίων. Μάλιστα η κυριαρχία των ρευστοποιήσεων ήταν σημαντική, καθώς συμμετοχές υπήρξαν σε κατηγορίες που αριθμούσαν στα «δάχτυλα του ενός χεριού». Μόνο τα Funds of Funds

Μικτά είχαν εισροές μεγάλης αξίας 1,744 εκατ. €. Από εκεί και έπειτα ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 419 χιλ. €, γεγονός θετικό μετά τις έντονες εκροές της Παρασκευής. Μικρής αξίας αγορές μεριδίων στα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 139 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 114 χιλ. €., διατηρώντας το θετικό momentum της αύξησης υπό διαχείριση κεφαλαίων τους.

Εκροές 2,948 εκατ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας. Έντονες ρευστοποιήσεις στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας αξίας 2,053 εκατ. € και στα Funds of Funds Μετοχικά με 1,099 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v