Άνοδος 0,13% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν θετικό κατά 0,20%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 26/10/2017

Μικρή άνοδο Ενεργητικού 0,13% επέτυχε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Πέμπτης και διαμορφώθηκε στα 6,492 δις €. Όσο όμως οι ανοδικές κινήσεις προέρχονται από αποδόσεις , αυτό δεν πρέπει να χαροποιεί τον Θεσμό των Α/Κ – το έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές.

Η ένταση των εκροών συνεχίζεται σε καθημερινό επίπεδο και (δυστυχώς) δεν λαμβάνει χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας (τουλάχιστον όσο συμβαίνει αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες ως προς τα Ελληνικά δρώμενα). Αντιθέτως, υπάρχει όγκος ρευστοποιήσεων σημαντικής αξίας και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Ομοίως και στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η υποχώρηση των μεριδίων κατά -0,02%, αντιστοιχεί σε αξιοσημείωτες εκροές 5,526 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν θετικό κατά 0,20%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 16 έκλεισαν με κέρδη, οι 3 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσο ανοδικό πρόσημο απόδοσης, πρωταγωνίστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,92%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,68% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,43%. Μέση πτωτική υποχώρηση καθαρών τιμών για τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,26% και τα 3 Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με -0,12%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά συνεχίζει να κυριαρχεί η αρνητική ψυχολογία επένδυσης. Για μία ακόμη ημέρα, εισροές υπήρξαν σε κατηγορίες που μετρούν στα « δάχτυλα του ενός χεριού». Ξεχώρισαν η υψηλής αξίας συμμετοχές στα Funds of Funds Μικτά με 2,568 εκατ. € και ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 514 χιλ. € (το θετικό momentum των μεριδίων παραμένει αμείωτο) και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 232 χιλ. €.

Στον αντίποδα, πρωταθλητές ρευστοποιήσεων ήταν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 5,918 εκατ. €, τα Μικτά Α/Κ με 882 χιλ. και τα Funds of Funds Μετοχικά με 485 χιλ. €. Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας – μετά την ημερήσια διακοπή των εξαγορών την Τετάρτη – επανήλθαν σε ρυθμό εκροών με 393 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v