Οριακή άνοδος 0,06% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Η Δευτέρα έκλεισε με οριακή άνοδο του Ενεργητικού. Η θετική μεταβολή προήλθε εξ ολοκλήρου από την μέση απόδοση της αγοράς, που κατέγραψε ανοδικό πρόσημο 0,29%.

  • Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 6/11/2017

Οι τελευταίες ημέρες «κυλούν» με μικρές διακυμάνσεις του Ενεργητικού. Το δε «φλερτ» της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων με τα 6,6 δις € (υπενθυμίζουμε ότι το Ενεργητικό κινείτο πάνω από αυτό το επίπεδο σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του α’ εξαμ.) δείχνει να μην είναι εφικτό σε βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Ως κύριες αιτίες της μη επίτευξης αυτού του στόχου, αναφέρουμε; το συνεχή ρυθμό ρευστοποιήσεων που παρατηρείται σε όλη τη διάρκεια του β’ εξαμ. και τον υψηλό βαθμό συσχέτισης της αγοράς των Α/Κ με τις κατηγορίες που δραστηριοποιούντα άμεσα ή έμμεσα στους Ελληνικούς τίτλους. Αυτές αποτελούν σε μερίδιο αγοράς τουλάχιστον το 40,19% και εν μέσω της γ’ αξιολόγησης, παλινδρομούν την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Οι «ταπεινές» προσπάθειες των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας, τόσο από πλευράς μέσης απόδοσης όσο και από απόψεως εισροών, δεν είναι ικανές από μόνες τους για ώθηση του Ενεργητικού άνω των 6,6 δις €.

Η Δευτέρα, λοιπόν, έκλεισε με οριακή άνοδο Ενεργητικού 0,06% και το διαμόρφωσε τα 6,583 δις €. Η θετική μεταβολή προήλθε εξ ολοκλήρου από την μέση απόδοση της αγοράς, που κατέγραψε ανοδικό πρόσημο 0,29%. Αν και τα μερίδια κινήθηκαν αυξητικά κατά 0,07%, δεν αντιστοιχούν σε αξία συμμετοχών. Τουναντίον, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν και πάλι αρνητικό κατά 3,322 εκατ. €.

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, μόνον δύο σημείωσαν πτωτική μέση απόδοση (τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,17% και 0,16%, αντιστοίχως) και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Οι υπόλοιπες 17 κατέγραψαν κέρδη και με την υψηλότερη μέση άνοδο καθαρών τιμών κινήθηκαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,28%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,17% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,86%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, αλλά με αρνητική επενδυτική διάθεση στην πλειοψηφία αυτών. Σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,876 εκατ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 805 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 700 χιλ. €. Αντιθέτως, σε εισροές τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 629 χιλ. τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 536 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 325 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v