Πτώση 0,34% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,449 δις €, σημειώνοντας ποσοστιαίες απώλειες -0,34% και απόλυτες 21,856 εκατ. €, έναντι της Τετάρτης.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 16/11/2017

Παρά το γεγονός της θετικής αντίδρασης των διεθνών μετοχικών και ομολογιακών τίτλων, καθώς και της μικτής επενδυτικής διάθεσης των μεριδιούχων στη διάρκεια της Πέμπτης, το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ «κατρακύλησε» σε χαμηλότερα επίπεδα, συμπληρώνοντας 7 εργάσιμες ημέρες πτώσης. Αιτία οι κατηγορίες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε ανάλογους Ελληνικούς τίτλους, οι οποίες κατέγραψαν αισθητές απώλειες και «έσπρωξαν» την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων «προς τα κάτω».

Αναλυτικότερα το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,449 δις €, σημειώνοντας ποσοστιαίες απώλειες -0,34% και απόλυτες 21,856 εκατ. €, έναντι της Τετάρτης. Τα μερίδια κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά κατά -0,01%, ενώ οι εκροές ήταν συγκρατημένες, μόλις 612 χιλ. €.

Στο διάστημα των τελευταίων 7 ημερών η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων έχει απωλέσει κεφαλαιοποίηση 105,240 εκατ. €. Ως αποτέλεσμα, από την αρχή του χρόνου το Ενεργητικό παραμένει, ναι μεν, σε θετικά επίπεδα, αλλά πλέον μόλις κατά 0,44%.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης η αγορά έκλεισε οριακά ανοδικά 0,05%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 15 έκλεισαν με κέρδη, οι 4 με ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσο θετικό πρόσημο απόδοσης ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,61%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,97%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,79% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,67%. Στον αντίποδα, «παραφωνία» ήταν η μέση πτώση καθαρών τιμών των 2 Μετοχικών Α/Κ Δείκτη με -2,38%, των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας με -2,01%, των Μικτών Α/Κ με -0,46% και των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας με -0,22%.

Την υψηλότερη αξία ρευστοποιήσεων υπέστησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,073 εκατ. €, τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 544 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 370 χιλ. €. Στα τελευταία διεκόπη ο θετικός ρυθμός μεριδίων του τελευταίου διαστήματος, έστω και σε ημερήσια βάση. Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας συνεχίζουν αδιάκοπτα των πτωτικό ρυθμό των μεριδίων τους, με νέες εκροές 265 χιλ. €.

Εν αντιθέσει με εισροές έκλεισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 1,422 εκατ. € και ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 717 χιλ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 377 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v