Πτώση 0,3% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,514 δις €, καταγράφοντας ποσοστιαίες απώλειες -0,30% και απόλυτες περί των 19,568 εκατ. €, έναντι της προηγούμενης ημέρας.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 10/11/2017

Με νέα υποχώρηση Ενεργητικού έκλεισε η προηγούμενη Παρασκευή, με αποτέλεσμα η αγορά των Α/Κ να ολοκληρώσει την εβδομάδα που πέρασε με συνεχόμενες ημερήσιες απώλειες στην αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων. Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,514 δις €, καταγράφοντας ποσοστιαίες απώλειες -0,30% και απόλυτες περί των 19,568 εκατ. €, έναντι της προηγούμενης ημέρας. Παρά το γεγονός της ανοδικής κίνησης των μεριδίων κατά 0,01%, στο τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών επικράτησαν και πάλι οι ρευστοποιήσεις με 2,584 εκατ. €.

Το σύνολο των αγορών (μαζί βέβαια με την Ελληνική), έδειξαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πτωτικές διαθέσεις στους επενδυτικές τίτλους. Ως αποτέλεσμα ήταν η μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ να κινηθεί αρνητικά κατά -0,31%. Από τις 20 κατηγορίες, μόνον τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας διασωθήκαν, καθώς η απόδοσή τους παρέμεινε αμετάβλητη. Οι υπόλοιπες 19 (όπως και την Πέμπτη) κατέγραψαν αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης, με υψηλότερο αυτό των 2 Μετοχικών Α/Κ Δείκτη με -0,91%, των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας με -0,77%, των Μετοχικών Α/Κ Ευρωζώνης με -0,73% και των Μετοχικών Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,64%. Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, για μία ακόμη φορά δεν ακολούθησαν την πτωτική πορεία των Μετοχικών, καθώς κατέγραψαν μέσες απώλειες, μόλις, -0,06%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών και χωρίς διαφοροποίηση της αρνητικής επενδυτικής τους ψυχολογίας. Ο υψηλότερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,673 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 341 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 245 χιλ. €. Με ρευστοποιήσεις αξίας 206 και 57 χιλ. € έκλεισαν, κατ’ αντιστοιχία, τα Μετοχικά και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας,

Στον αντίποδα, σε εισροές ξεχώρισαν τα Μικτά Α/Κ με 529 χιλ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 191 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v