Πτώση 0,11% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το Ενεργητικό σημείωσε ποσοστιαία υποχώρηση της τάξεως του -0,11% (σε απόλυτα νούμερα 6,959 εκατ. € έναντι της Τρίτης) και διαμορφώθηκε στα 6,467 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 22/11/2017

Σχετική νηνεμία επικράτησε στην αγορά των Α/Κ κατά τη διάρκεια της Τετάρτης. Το Ενεργητικό σημείωσε ποσοστιαία υποχώρηση της τάξεως του -0,11% (σε απόλυτα νούμερα 6,959 εκατ. € έναντι της Τρίτης) και διαμορφώθηκε στα 6,467 δις €. Παρά το γεγονός ότι τα μερίδια κινήθηκαν θετικά κατά 0,01%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν και πάλι αρνητικής αξίας 1,611 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο ήταν οριακά αρνητικό -0,06%. Από τις 20 κατηγορίες, οι 14 έκλεισαν με ζημιές, οι 4 με κέρδη και 2 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε μέση πτώση ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,59%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,45% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,20%. Τρίτη ημέρα διαδοχικής πτώσης για τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,13%, εν μέσω της διαδικασίας του swap. Αμετάβλητη απόδοση είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας. Το υψηλότερο πρόσημο μέσης ανοδικής απόδοσης επέτυχαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,42%, τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return (και το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών) με 0,13% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,07%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν περιορισμένης συναλλακτικής αξίας και χαρακτηρίσθηκε από μικτή ψυχολογία επένδυσης. Ουσιαστικά το αρνητικό ισοζύγιο της αγοράς οφείλεται στις εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,390 εκατ. € και στα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,138 εκατ. €. Ως προς τις συγκεκριμένες κατηγορίες η εβδομαδιαία αξία ρευστοποιήσεων ανήλθε στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας σε 5,691 εκατ. € και στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων σε 4,111 εκατ. €. Παρά το γεγονός των εκροών στην δεύτερη κατηγορία θεωρούμε ότι δεν υπάρχει διασύνδεση με τυχόν νευρικότητα των επενδυτών εν μέσω της γ’ αξιολόγησης. Καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα καθώς ο πτωτικός ρυθμός των μεριδίων στην αντίστοιχη κατηγορία των Α/Κ Βραχ. Διάρκειας βαίνει με αμείωτο ρυθμό.

Η υψηλότερη αξία συμμετοχών έλαβε χώρα στα Funds of Funds Μικτά με 854 χιλ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 228 χιλ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 139 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 123 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v