Άνοδος 0,26% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Η χθεσινή αύξηση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων οφείλεται αποκλειστικά και μόνον σε αποδόσεις των Α/Κ, καθώς τα μερίδια κινήθηκαν πτωτικά κατά -0,01% και αντιστοιχούν σε αξιοσημείωτες εκροές αξίας 3,974 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 21/11/2017

Αισθητά άνοδο Ενεργητικού κατά 0,26% σημείωσε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Τρίτης, διαμορφώθηκε στα 6,474 δις € και απέδειξε για μία ακόμη φορά την ανθεκτικότητά της. Η χθεσινή αύξηση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων οφείλεται αποκλειστικά και μόνον σε αποδόσεις των Α/Κ, καθώς τα μερίδια κινήθηκαν πτωτικά κατά -0,01% και αντιστοιχούν σε αξιοσημείωτες εκροές αξίας 3,974 εκατ. €.

Το πρόσημο της μέσης απόδοσης της αγοράς ήταν ιδιαιτέρως θετικό 0,52% και βοήθησε εξ ολοκλήρου στην απόλυτη ημερήσια άνοδο του Ενεργητικού κατά 16,596 εκατ. € έναντι της Δευτέρας. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, μόνο τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας σημείωσαν μέση αρνητική απόδοση -0,30% (μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα). Τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας παρέμειναν αμετάβλητα και οι υπόλοιπες 18 κατηγορίες έκλεισαν με κέρδη. Την υψηλότερη μέση άνοδο καθαρών τιμών επέτυχαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,66%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,46%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,40% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,15%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, αλλά κυριάρχησε η αρνητική ψυχολογία επένδυσης. Η μεγαλύτερη αξία ρευστοποιήσεων έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,562 εκατ. € και στα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,264 εκατ. Ε. Στη μεν πρώτη κατηγορία οι εκροές των τελευταίων ημερών δεν δείχνουν να σχετίζονται με την πορεία της γ’ αξιολόγησης καθώς τα Βραχ. Διάρκειας παραμένουν σε πτωτική τροχιά μεριδίων. Σε αξία ρευστοποιήσεων ακολούθησαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου και τα Μικτά Α/Κ με 489 και 486 χιλ. €, αντιστοίχως.

Αντιθέτως, σε εισροές ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 789 χιλ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 394 χιλ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 372 χιλ. €.

Με εκροές 207 χιλ. € έκλεισαν την ημέρα τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v