Αμετάβλητο το Ενεργητικό στα €6,454 δισ. την Παρασκευή

Η μέση απόδοση της αγοράς κινήθηκε με οριακό πτωτικό πρόσημο -0,01%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*
Αμετάβλητο το Ενεργητικό στα €6,454 δισ. την Παρασκευή

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 24/11/2017

Μία ιδιαίτερα υποτονική ημέρα για την αγορά των Α/Κ ήταν η Παρασκευή που πέρασε. Τόσο η συναλλακτική αξία ήταν χαμηλή, όσο και οι αποδόσεις δεν είχαν αισθητές αυξομειώσεις.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το Ενεργητικό να παραμείνει αμετάβλητο στα 6,454 δις €. Παρά το γεγονός ότι ρυθμός μεριδίων ήταν, επίσης, μηδενικός το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών έκλεισε αρνητικό κατά 1,377 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς κινήθηκε με οριακό πτωτικό πρόσημο -0,01%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 13 έκλεισαν με μικρές απώλειες, οι 6 με ανεπαίσθητα κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,17%, τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,16% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,12%. Αντιθέτως, την υψηλότερη μέση απόδοση σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,42%, και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, μαζί με τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης, με το ίδιο ποσοστό 0,13%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν πολύ χαμηλής έντασης. Ουσιαστικά το αρνητικό ισοζύγιο οφείλεται στις εκροές 1,361 εκατ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας. Σε αξία ρευστοποιήσεων ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 189 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 122 χιλ. €. Ο μεγαλύτερος όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Funds of Funds Μικτά με 301 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 165 χιλ. €. Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας σημείωσαν οριακές εισροές αξίας 28 χιλ. €.

Τα μερίδια αγοράς των κατηγοριών σε σχέση με το Ενεργητικό, έχουν διαφοροποιηθεί ως παρακάτω: Μικτά Α/Κ 19,33%, Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων 11,94%, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 11,36%, Funds of Funds Μικτά 9,76% και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας 9,28%.

Το Ενεργητικό σε σχέση με την έναρξη του έτους παραμένει σε θετικά επίπεδα κατά 0,50%, τα μερίδια σε αρνητικά κατά -1,67% και οι εκροές ανέρχονται πλέον στα 367,588 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v