Πιέσεις στα Αμοιβαία Κεφάλαια την Τρίτη

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 17 έκλεισαν με απώλειες, μόνον 2 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 6/7/2017

Αισθητή υποχώρηση Ενεργητικού κατά -0,35% υπέστη η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Τρίτης και διαμορφώθηκε στα 6,786 δισ. €. Κύριες αιτίες ήταν: οι αρνητικές αποδόσεις των Α/Κ, που οδήγησαν σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών στο σύνολο της αγοράς κατά -0,40% (παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ) και οι σημαντικές ημερήσιες εκροές αξίας 7,911 εκατ. € (παρά το γεγονός ότι τα μερίδια κινήθηκαν ανοδικά 0,03%)

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 17 έκλεισαν με απώλειες, μόνον 2 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσο αρνητικό πρόσημο απόδοσης ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,15% και τα 32 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,06%, ως απόρροια των δηλώσεων για τυχόν καθυστέρηση της έκδοσης του Ελληνικού ομολόγου, αναμονής της έκθεσης του ΔΝΤ και της αξιολόγησης των επενδυτικών οίκων, αλλά και την κατοχύρωση κερδών. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,86%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,79% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,77%, επηρεασμένα σημαντικά από την έντονη ημερήσια άνοδο του € έναντι του $.

Με θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης διασώθηκαν μόνον το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Ομολογιακούς τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών με 0,22% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,04%.
Παρά το γεγονός ότι η κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων στις περισσότερες κατηγορίες ήταν περιορισμένης συναλλακτικής αξίας, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν σημαντικά αρνητικό. Αυτό οφείλεται κυρίως στις εκροές των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας, που ανήλθαν σε 4,164 εκατ. €. Για να μην υπάρξει στρέβλωση της αγοράς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το σύνολο των εκροών αυτών έλαβε χώρα σε ένα μόνον Α/Κ από τα 32 της κατηγορίας (ενώ τα υπόλοιπα έκλεισαν με συμμετοχές). Ακολούθησαν σε αξία εξαγορασθέντων μεριδίων τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,734 εκατ. € και τα Σύνθετα Ειδικού Τύπου με 2,613 εκατ. €.

Τις υψηλότερες εισροές σημείωσαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 802 χιλ. € (συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των μεριδίων τους, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα). Συμμετοχές, επίσης, αξίας 638 χιλ. € είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων και 308 χιλ. € τα Μικτά Α/Κ.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΠΗΓΗ: ΕΝΩΣΗ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v