Άνοδος 0,36% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το Ενεργητικό κινήθηκε έντονα αυξητικά κατά 0,36% και διαμορφώθηκε στα 6,498 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 5/7/2017

Η αγορά των Α/Κ συνεχίζει το ανοδικό της σερί στην αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων, που παρατηρείται τις πρώτες εργάσιμες ημέρες του Ιουλίου. Αρωγοί σε αυτή την κίνηση είναι τόσο οι αποδόσεις των Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους, όσο και η επιστροφή των μεριδιούχων με συμμετοχές μεριδίων.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το Ενεργητικό κινήθηκε έντονα αυξητικά κατά 0,36% και διαμορφώθηκε στα 6,498 δις €. Παράλληλα, τα μερίδια κατέγραψαν άνοδο 0,06% και αντιστοιχούν σε μικρές εισροές αξίας 2,624 εκατ. €

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης η αγορά σημείωσε μικρά κέρδη 0,18%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 12 σημείωσαν άνοδο, οι 6 πτώση και 2 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε θετικό μέσο πρόσημο απόδοσης ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,77%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,60% και τα Μικτά Α/Κ με 0,47%. Στον αντίποδα, την εντονότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,70%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,14% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,12%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, ήταν μικτής επενδυτικής διάθεσης και στις περισσότερες κατηγορίες μικρής συναλλακτικής αξίας. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 2,124 εκατ. € (σε αντιδιαστολή, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν ανεπαίσθητες ρευστοποιήσεις αξίας 40 χιλ. €). Ακολούθησαν σε αξία συμμετοχών τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,632 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 1,250 εκατ. €.

Οι σημαντικότερες εκροές έλαβαν χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,498 εκατ. €, στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 281 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Αναπτυγμένων Χωρών με 198 χιλ. €.

Τα υψηλότερα μερίδια αγοράς σε σχέση με το Ενεργητικό έχουν πλέον διαμορφωθεί ως παρακάτω: Μικτά Α/Κ με 18,98% (ανοδική κίνηση), Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 12,44% (ανοδική κίνηση) και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 11,37% (πτωτική κίνηση).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v