Πτώση 0,58% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Η Τρίτη ήταν μία «κακή» ημέρα για την αγορά των Α/Κ, καθώς το Ενεργητικό μειώθηκε κατά -0,58%, με παράλληλη μείωση μεριδίων -0,36% και υψηλότατες εκροές αξίας 23,827 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 27/6/2017

Οι εκροές στην αγορά των Α/Κ που παρατηρούνται το τελευταίο δίμηνο συνεχίζονται με αδιάκοπτο ρυθμό, και μάλιστα «δίχως φρένο» από τις 15 Ιουνίου και έπειτα. Τα παράδοξο είναι ότι ναι μεν ο κύριος όγκος ρευστοποιήσεων παρατηρείται στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας – το οποίο θεωρείται φυσιολογικό -, όμως έντονες εξαγορές υπάρχουν και σε άλλες κατηγορίες.

Επίσης, ότι δεν διακρίνεται βαθμός συσχέτισης προς τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, με αποτέλεσμα τα επενδυτικά κεφάλαια να «βγαίνουν» εκτός του Θεσμού των Α/Κ. Η ένταση μάλιστα των ρευστοποιήσεων απομακρύνει τον «πολυπόθητο» στόχο προσέγγισης της αξίας των 7 δις σε υπό διαχείριση κεφαλαία, καθώς όλα δείχνουν ότι για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να υπάρξουν υψηλές αποδόσεις σε κατηγορίες με μεγάλο μερίδιο αγοράς.

Αναλυτικότερα, η Τρίτη ήταν μία «κακή» ημέρα για την αγορά των Α/Κ, καθώς το Ενεργητικό μειώθηκε κατά -0,58%, με παράλληλη μείωση μεριδίων -0,36% και υψηλότατες εκροές αξίας 23,827 εκατ. €.

Ομοίως, η μέση απόδοση της αγοράς ήταν πτωτική κατά -0,39%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 16 σημείωσαν σημαντικές απώλειες, οι 3 κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών πρωτοστάτησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -1,59%, τα Funds of Funds Μετοχικά με -1,09% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -1%. Είναι προφανές, ότι οι ημερήσιες απώλειες του δολαρίου έναντι του ευρώ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Μέσο θετικό πρόσημο μόνον για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,68%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,17% και τα 3 Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 0,11%.

Ο κύριος όγκος των εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, με αξία ρευστοποιήσεων 16,183 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 2,258 εκατ. € (τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν ανεπαίσθητες εκροές), τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,208 εκατ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών 1,190 εκατ. Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις (1,039 εκατ. €) στο ένα από τα δύο Μετοχικά Α/Κ Δείκτη. Μόνη κατηγορία με ουσιαστικής αξίας (447 χιλ. €) εισροές ήταν τα Funds of Funds Μικτά.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v