Άνοδος 0,13% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, η αγορά κινήθηκε αισθητά ανοδικά κατά 0,31% (παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ) και ήταν η αιτία που οδήγησε το Ενεργητικό σε υψηλότερα επίπεδα.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 3/7/2017

Με μικρή άνοδο Ενεργητικού της τάξεως του 0,13%, που το διαμόρφωσε στα 6,761 δις €, ξεκίνησε το β΄εξάμ. του έτους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπει ένα μικρό «φρένο» στο πτωτικό σερί της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων, που παρατηρήθηκε στις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου. Παρά το γεγονός ότι η υποχώρηση των μεριδίων επίσης ανεκόπη, καθώς στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας είχε μηδενικό πτωτικό ρυθμό, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών έκλεισε με αρνητική αξία 3,281 εκατ. €. (σαφώς χαμηλότερη έναντι των προηγούμενων ημερών).

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, η αγορά κινήθηκε αισθητά ανοδικά κατά 0,31% (παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ) και ήταν η αιτία που οδήγησε το Ενεργητικό σε υψηλότερα επίπεδα. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 17 έκλεισαν με κέρδη, οι 2 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,20%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,89% και τα Funds fo Funds Μετοχικά με 0,61%. Στον αντίποδα, αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης είχαν μόνον τα 3 Σύνθετα Α/Κ Absolute Return -0,07% και το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Ομολογιακούς Κρατικούς τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,12%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε σχεδόν στο σύνολο των κατηγοριών, ήταν μικτής επενδυτικής διάθεσης και περιορισμένης συναλλακτικής αξίας. Οι εκροές του τελικού ισοζυγίου, ουσιαστικά οφείλονται στις ρευστοποιήσεις στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, που σε αξία ανήλθαν στα 3,550 εκατ. €.

Ακολούθησαν τα Funds of Funds Ομολογιακά με 191 χιλ € και τα Σύνθετα Ειδικού Τύπου με 149 χιλ. €.

Σε αντιδιαστολή, σε εισροές ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 316 χιλ. € (τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν μόλις 17 χιλ. €), τα Fund of Funds Μετοχικά με 242 χιλ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 233 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v