Αμοιβαία Κεφάλαια: Πτώση στα υπό διαχείριση κεφάλαια κατά 0,14% την Παρασκευή

Η τελευταία ημέρα του Ιούνη είχε όμοια συμπεριφορά με τις δύο προηγούμενες; πτώση των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά -0,14%, με κύρια αιτία την υποχώρηση των μεριδίων -0,23% και τις εκροές αξίας 10,794 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 30/6/2017

Στο α’ εξάμ. του 2017 συνοψίστηκαν όλα τα χαρακτηριστικά της τελευταίας 3ετίας της αγοράς των Α/Κ και ειδικότερα των κατηγοριών που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους.

Αναλυτικότερα, η καθυστέρηση της β’ αξιολόγησης επέφερε ανησυχίες στους μεριδιούχους και είχε ως αποτέλεσμα την υψηλή αξία εισροών μέχρι τα μέσα σχεδόν του Απριλίου, κυρίως στις κατηγορίες των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων και των Ομολογιακών Α/Κ Εξωτερικού. Αποτέλεσμα ήταν, έως εκείνο το χρονικό διάστημα, η αγορά να μετρά εισροές αξίας άνω των 120 εκατ. €. Αντιθέτως, από τα τέλη Απριλίου και μετά, οι ελπίδες ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και με τελική ημερομηνία την 15η Ιουνίου, επέφεραν εκροές, οι οποίες μεγιστοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες του μήνα.

Τελικό αποτέλεσμα, η άνοδος του Ενεργητικού κατά 5,16%, η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνον σε αποδόσεις. Τα μερίδια είχαν έντονο πτωτικό ρυθμό -2,09%, το δε τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν σημαντικά αρνητικό κατά 110,302 εκατ. €.

Η τελευταία ημέρα του Ιούνη είχε όμοια συμπεριφορά με τις δύο προηγούμενες; πτώση των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά -0,14% (που το διαμόρφωσε στα 6,752 δις €), με κύρια αιτία την υποχώρηση των μεριδίων -0,23% και τις εκροές αξίας 10,794 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, η αγορά κινήθηκε ανεπαίσθητα πτωτικά κατά -0,05%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 11 έκλεισαν με απώλειες, οι 7 με κέρδη και 2 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε μέσο αρνητικό πρόσημο ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -1%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,35% και τα Σύνθετα Ειδικού Τύπου με -0,21%. Στον αντίποδα, το υψηλότερο μέσο θετικό πρόσημο είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,42%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,38% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,24%.

Οι σημαντικότερες εκροές παρατηρήθηκαν στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 7,302 εκατ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 2,202 εκατ. € και τα Σύνθετα Absolute Return με 622 χιλ. €. Μικρές εισροές είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, αξίας 298 και 251 χιλ. €, αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v