Αμοιβαία Κεφάλαια: Μείωση 0,52% στην αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, η αγορά κινήθηκε με επίσης πτωτικό πρόσημο -0,20%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 28/6/2017

Ρευστοποιήσεις «δίχως αύριο» λαμβάνουν χώρα στην κατηγορία των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, με αποτέλεσμα να «σπρώχνουν» την αξία του Ενεργητικού σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της Τετάρτης, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων υπέστη σημαντική μείωση της τάξεως του -0,52% και διαμορφώθηκε στα 6,669 δις €. Η υποχώρηση των μεριδίων ήταν εξίσου έντονη κατά -0,31% και αντιστοιχεί σε υψηλότατες ημερήσιες εκροές 29,678 δις €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, η αγορά κινήθηκε με επίσης πτωτικό πρόσημο -0,20%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, μόνον τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας έκλεισαν με μέση θετική άνοδο καθαρών τιμών κατά 0,10%. Οι υπόλοιπες 18 κατηγορίες σημείωσαν απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσο πτωτικό πρόσημο ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,78%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,57% και τα Funds of Funds Μικτά με -0,39%.

Συναλλακτική δραστηριότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο τω κατηγοριών. Παρά το γεγονός του υψηλού αρνητικού ισοζυγίου εισροών/εκροών, η επενδυτική διάθεση ήταν μικτού χαρακτήρα. Η μεγάλη αξία ρευστοποιήσεων οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, καθώς οι εκροές ανήλθαν σε 31,475 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Funds of Funds Μετοχικά με 1,128 εκατ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 537 χιλ. €.

Στον αντίποδα, σημαντικές εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 2,664 εκατ. € (τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν μόλις 153 χιλ. €). Συμμετοχές, επίσης, στα Funds of Funds Μικτά και στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή αξίας 582 και 334 χιλ. €, αντιστοίχως.

Η αγορά των Α/Κ καταγράφει πλέον από την αρχή του έτους - και δύο ημέρες πριν κλείσει το α’ εξάμηνο - άνοδο Ενεργητικού της τάξεως του 5,58%, που οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στις αποδόσεις των Α/Κ.

Τα μερίδια κινούνται πτωτικά κατά -1,75%, ενώ οι μέχρι πρότινος εισροές «παραχώρησαν την θέση τους» σε ρευστοποιήσεις αξίας 86,395 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v