Πτώση 0,26% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Το Ενεργητικό σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,26% και διαμορφώθηκε στα 6,762 εκατ. €. Ο πτωτικός ρυθμός των μεριδίων άγγιξε το -0,12%, οι δε εκροές ήταν σημαντικές καθώς ανήλθαν στα 13,115 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 29/6/2017

Στο ίδιο μοτίβο των τελευταίων ημερών κινήθηκε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Πέμπτης: υποχώρηση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων με παράλληλη υποχώρηση μεριδίων.

Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,26% και διαμορφώθηκε στα 6,762 εκατ. €. Ο πτωτικός ρυθμός των μεριδίων άγγιξε το -0,12%, οι δε εκροές ήταν σημαντικές καθώς ανήλθαν στα 13,115 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, το πρόσημο ήταν ιδιαίτερα αρνητικό, κατά -0,31%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, μόνον τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού τύπου έκλεισαν με θετικό μέσο πρόσημο απόδοσης 0,39% και 0,13%, αντιστοίχως. Οι υπόλοιπες 17 κατηγορίες κινήθηκαν με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -1,12% και ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -1,06%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,74% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,67%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών και ήταν μικτής επενδυτικής ψυχολογίας. Επίσης, παρά το υψηλό αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, τα ποσά που διακινήθηκαν εντός των κατηγοριών ήταν μικρής αξίας, πλην αυτής των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, της οποίας οι εκροές ανήλθαν σε 11,852 εκατ. €. Σε αξία ρευστοποιήσεων ακολούθησαν τα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 832 χιλ € και το ένα εκ των δύο Μετοχικών Α/Κ Δείκτη με 420 χιλ. €.

Στον αντίποδα, σε εισροές ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μικτά με 814 χιλ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 183 χιλ. €. Μικρές, επίσης, εισροές για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 207 χιλ. € και ανεπαίσθητες (μόλις 22 χιλ. €) για τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας.

Λόγω των έντονων εξαγορών στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, υπήρξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα μερίδια αγοράς σε σχέση με το Ενεργητικό: η εν λόγω κατηγορία είναι στην τρίτη θέση με 11,48%, ενώ στην πρώτη τα Μικτά Α/Κ με 18,90% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 12,18%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v