Μικρή πτώση 0,15% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Το Ενεργητικό υπέστη ανεπαίσθητη υποχώρηση της τάξεως του -0,15% και διαμορφώθηκε στα 6,788 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 6/7/2017

Διεκόπη το ανοδικό σερί του Ενεργητικού στη διάρκεια της Πέμπτης, καθώς τόσο η μέση απόδοση της αγοράς ήταν αισθητά πτωτική, όσο και οι διαθέσεις των επενδυτών ήταν αρνητικές και κυριάρχησαν οι ρευστοποιήσεις (μικρής όμως αξίας).

Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό υπέστη ανεπαίσθητη υποχώρηση της τάξεως του -0,15% και διαμορφώθηκε στα 6,788 δις €. Ομοίως τα μερίδια υποχώρησαν κατά -0,01% και αντιστοιχούν σε εκροές αξίας 1,618 εκατ. €.

Κακή θα χαρακτηρίζαμε την ημέρα από πλευράς αποδόσεων, καθώς παρά την ανομοιογένεια των κατηγοριών και τη διαφοροποίηση των Α/Κ, το πρόσημο ήταν αρνητικό στο σύνολο σχεδόν των Α/Κ. Πιο συγκεκριμένα, από τις 20 κατηγορίες, μόνον τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας σημείωσαν μέσο θετικό πρόσημο κατά 0,39% και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας παρέμειναν αμετάβλητα.

Οι υπόλοιπες 18 κατηγορίες κατέγραψαν απώλειες, με υψηλότερες αυτές των 2 Μετοχικών Α/Κ Αμερικής με -1,29%, των Διεθνών Μετοχικών Α/Κ με -1,05%, των Funds of Funds Μετοχικών με -0,90% και των Μετοχικών Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,67%. Σημαντική ήταν, επίσης, η μέση υποχώρηση καθαρών τιμών όλων των κατηγοριών των Ομολογιακών Α/Κ, ανεξαιρέτως. Υπενθυμίζουμε την έντονη μεταβλητότητα μεταξύ των ισοτιμιών των διαφόρων νομισμάτων - που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα - και την έντονη επίδραση που ασκεί σε αρκετές κατηγορίες των Α/Κ.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, με αρνητική ψυχολογία επένδυσης, η οποία οδήγησε στο τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Οι εντονότερες εκροές έλαβαν χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,462 εκατ. €, στα Funds of Funds Μετοχικά με 1,493 εκατ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 1,310 εκατ. €.

Στον αντίποδα, τις σημαντικότερες εισροές σημείωσαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 4,725 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 318 χιλ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Αγορών με 219 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 157 χιλ. €.

Η στήλη των Α/Κ θα είναι και πάλι μαζί σας από τις 17 Ιουλίου και έπειτα, λόγω ολιγοήμερων διακοπών…

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v