Τέσσερα νέα Αμοιβαία Κεφάλαια στην ελληνική αγορά

Με την προσθήκη των νέων Α/Κ, τα μερίδια κινήθηκαν με μικρό αυξητικό ρυθμό 0,03% και οδήγησαν σε θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών αξίας 4,576 εκατ. €.

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 14/7/2017

Τα σημαντικότερα νέα της Παρασκευής ήταν ότι ο αριθμός των Α/Κ αυξήθηκε σε 277 από 270, καθώς δραστηριοποιήθηκαν 4 νέα Α/Κ, από την ALPHA AM ΑΕΔΑΚ, ένα από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΜ ΑΕΔΑΚ και 2 από την 3K INVESTMENT PARTNERS ΑΕΔΑΚ (ειδικότερα η τελευταία διαχειρίζεται πλέον δύο νέα Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους, το ΝΝ HELLAS ΜΕΤΟΧΙΚΟ και το ΝΝ HELLAS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ – γεγονός, θα λέγαμε, με σημειολογική σημασία, καθώς υπήρξε μεγάλο διάστημα χωρίς δημιουργία ανάλογων προϊόντων).

Με την προσθήκη των νέων Α/Κ, τα μερίδια κινήθηκαν με μικρό αυξητικό ρυθμό 0,03% και οδήγησαν σε θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών αξίας 4,576 εκατ. €. Σε συνδυασμό με τη θετική μέση απόδοση της αγοράς κατά 0,15%, το Ενεργητικό σημείωσε ισόποση άνοδο και διαμορφώθηκε στα 6,810 δις €.

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 18 έκλεισαν με κέρδη και 2 με απώλειες. Σε μέση θετική εξέλιξη καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,56%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,41% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,34%. Οριακή αρνητική μέση απόδοση -0,01% για τις δύο κατηγορίες των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών. Παρότι βρισκόμαστε εν μέσω της θερινής περιόδου η διάθεση ήταν με αυξημένη ψυχολογία επένδυσης, με αποτέλεσμα οι κατηγορίες σχεδόν στο σύνολό τους να σημειώσουν εισροές κεφαλαίων. Η υψηλότερη αξία συμμετοχών έλαβε χώρα στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 2,876 εκατ. €, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,610 εκατ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 2,063 εκατ. €. Αισθητές εισροές για τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 852 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 583 χιλ € (λόγω και της δημιουργίας των 2 νέων Α/Κ).

Ουσιαστικής σημασίας εκροές υπήρξαν σε δύο μόνον κατηγορίες: στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,641 εκατ. € και στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 1,475 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ
ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΠΗΓΗ: ΕΝΩΣΗ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v