Άνοδος 0,23% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,856 δις € σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 0,23%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 5/5/2017

Νέα υψηλά έτους κατέγραψε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Παρασκευής, καθώς το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,856 δις € σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 0,23%. Δυστυχώς, όμως, η βραχυπρόθεσμη τάση των μεριδίων – καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών - τείνει να βαίνει μειούμενη, καθώς (όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει) η κατηγορία των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας σημειώνει εκροές, ενώ οι εισροές στα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων δεν είναι της ίδιας έντασης.

Αναλυτικότερα, ο ρυθμός μεριδίων την Παρασκευή ήταν πτωτικός κατά -0,01% και αντιστοιχεί σε εξαγορές αξίας 4,003 εκατ. €. Από την έναρξη του έτους η άνοδος των υπό διαχείριση κεφαλαίων ανέρχεται σε 6,76% και των μεριδίων σε 0,65% (υπενθυμίζουμε ότι προ μηνός η αύξηση των μεριδίων κυμαινόταν περί του 1%). Η αξία των εισροών, στο ίδιο διάστημα, αγγίζει τα 110.108 δις €, εκ των οποίων τα 28,594 έλαβαν χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας (και είναι αρκετά πιθανό να τα δούμε να εκρέουν από την εν λόγω κατηγορία στους επόμενους μήνες).

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν θετικό 0,17%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 12 έκλεισαν με κέρδη, οι 7 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη μέση θετική εξέλιξη καθαρών τιμών είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 1,05%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,76% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,55%. Στον αντίποδα, η μέση αρνητική απόδοση κυμάνθηκε σε στενό εύρος: -0,28% (Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών) έως και -0,04% (Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή).

Η επενδυτική διάθεση των μεριδιούχων ήταν αρνητική και στις περισσότερες κατηγορίες προέβησαν σε πωλήσεις. Την μεγαλύτερη αξία εξαγορών είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ Διάρκειας με 3,962 εκατ €, έναντι εισροών αξίας 1,332 εκατ. € στα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων. Σε εκροές ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 755 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 744 χιλ. €.

Δεύτερη κατηγορία σε αξία εισροών ήταν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 409 χιλ € (συμμετοχές για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα). Τα αντανακλαστικά των μεριδιούχων έναντι των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας παρέμειναν αρνητικά, καθώς είχαν μικρές εκροές αξίας 76 χιλ. €)

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v