Άνοδος 0,27% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το Ενεργητικό σημείωσε άνοδο 0,27% και διαμορφώθηκε στα 6,835 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 3/5/2017

Το ράλι των Ελληνικών τίτλων προσδίδει ανάλογες υψηλές αποδόσεις στις κατηγορίες των Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε αυτούς, με αποτέλεσμα να οδηγούν τον Θεσμό των Α/Κ σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα Ενεργητικού. Αυτό είναι εύλογο, καθώς οι συγκεκριμένες κατηγορίες κατέχουν σε μερίδιο αγοράς, άνω του 1/3 των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Ομοίως, λοιπόν, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, το Ενεργητικό σημείωσε άνοδο 0,27% και διαμορφώθηκε στα 6,835 δις €. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο θετικός ρυθμός 0,03% των μεριδίων δεν μεταφράζεται σε εισροές. Αντιθέτως, υπήρξαν και πάλι εξαγορές οριακής αξίας 443 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, η αγορά έκλεισε ανοδικά κατά 0,13%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 10 έκλεισαν με κέρδη, οι 8 με απώλειες και 2 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε μέση θετική εξέλιξη καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,68%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,46% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,44%. Στον αντίποδα, τις υψηλότερες μέσες απώλειες σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,78%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,39% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,19%.

Η επενδυτική ψυχολογία των μεριδιούχων ήταν μικτή και η κινητικότητά τους τελικά οδήγησε σε οριακά αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Η υψηλότερη αξία εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,182 εκατ. €, στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 378 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 306 χιλ. €.

Σε αντιδιαστολή, ο μεγαλύτερος όγκος εισροών σημειώθηκε στα Μικτά Funds of Funds με 892 χιλ € και στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 617 χιλ. €.

Οι μεριδιούχοι, έστω και με καθυστέρηση, αντέδρασαν με εισροές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, αξίας 502 και 180 χιλ €, αντιστοίχως.
Το Ενεργητικό της αγοράς, κινείται πλέον με θετικό ρυθμό 6,44% σε σχέση με την έναρξη του έτους.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v