Άνοδος 0,07% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια αυξήθηκαν οριακά κατά 0,07% και διαμορφώθηκαν στα 6,840 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 4/5/2017

Συνέχεια της ανοδικής κίνησης του Ενεργητικού της αγοράς των Α/Κ υπήρξε στη διάρκειας της Πέμπτης, όχι όμως με την ίδια ένταση των προηγούμενων ημερών. Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια αυξήθηκαν οριακά κατά 0,07% και διαμορφώθηκαν στα 6,840 δις €. Ο ρυθμός των μεριδίων ήταν μηδενικός, ενώ οι συμμετοχές και οι εξαγορές αντισταθμίστηκαν και κατέληξαν σε, σχεδόν, μηδενικό τελικό ισοζύγιο (αμελητέες εκροές αξίας 105 χιλ. €).

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, η αγορά κινήθηκε επίσης οριακά «προς τα κάτω» (-0,06%), παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 7 έκλεισαν με κέρδη, οι 11 με απώλειες και δύο παρέμειναν αμετάβλητες. Την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,96%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,86% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,49%. Η σημαντική άνοδος του € έναντι του $ είχε κυρίαρχο λόγο στις αποδόσεις των εν λόγω κατηγοριών.

Στον αντίποδα, σε μέσο θετικό πρόσημο ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,70%, τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 0,29% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,28%.

Η κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων, παρά το γεγονός ότι η ψυχολογία επένδυσης είχε περισσότερο θετική κλίση, έδωσε ως τελικό αποτέλεσμα το οριακό αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,008 εκατ. €, έναντι εισροών στα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 1,253 εκατ. €. Η συμπεριφορά των εν λόγω κατηγοριών τείνει να ευθυγραμμισθεί με τις προβλέψεις μας στα προηγούμενα σχόλια.

Σε εκροές ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 457 χιλ € (μία από τις ελάχιστες ημέρες στη διάρκεια του 2017 που η κατηγορία είχε εξαγορές) και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Αγορών με 250 χιλ. €.

Σε αντιδιαστολή, σε εισροές ακολούθησαν τρεις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους (τα αντανακλαστικά των επενδυτών ίσως αρχίσουν να λειτουργούν ως προς τις συγκεκριμένες κατηγορίες): τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 834 χιλ. €, τα Μικτά Α/Κ με 601 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 346 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v