Πτώση 0,51% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Πολύ κακή, λοιπόν, η χθεσινή ημέρα, αφού με απώλειες της τάξεως του -0,51%, το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,410 δισ. €, βρισκόμενο και πάλι σε απόσταση αναπνοής από τα χαμηλά έτους.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 26/9/2016

Ως μήνας ιδιαίτερης μεταβλητότητας τείνει να αποδειχθεί ο Σεπτέμβριος. Αν ρίξουμε μια ματιά στον δείκτη S&P 500 VIX, θα παρατηρήσουμε έντονες ημερήσιες διακυμάνσεις, παρά το γεγονός ότι έχει κινηθεί στο εύρος των 13,42 μ. (31 Αυγ) έως και 14,50 μ. (26 Σεπ).

Ο εν λόγω δείκτης έχει σημειώσει εντός του μήνα ποσοστιαία μεταβλητότητα της τάξεως του 34,18%, καθώς στις 7 Σεπ. βρέθηκε στις 11,94 μ και στις 14 Σεπ στις 18,14 μ. Εύλογα συμπεραίνουμε τις έντονες ημερήσιες αυξομειώσεις των διεθνών αγορών και την αντανάκλασή τους στα Α/Κ. Αν προσθέσουμε το γεγονός ότι ο Ελληνικός Θεσμός εξαρτάται άμεσα και από τα τεκταινόμενα στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, λόγω του μεγέθους των κατηγοριών των Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, καθώς και τον αμείωτο ρυθμό εκροών κατανοούμε τις έντονες ημερήσιες διακυμάνσεις του Ενεργητικού.

Πολύ κακή, λοιπόν, η χθεσινή ημέρα, αφού με απώλειες της τάξεως του -0,51%, το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,410 δις €, βρισκόμενο και πάλι σε απόσταση αναπνοής από τα χαμηλά έτους. Αιτίες τόσο η έντονη αρνητική μέση απόδοση των 21 κατηγοριών κατά -0,66%, παρά την ανομοιγένειά τους, όσο και η αισθητή μείωση μεριδίων κατά -0,06%, που αντιστοιχεί σε υψηλές εκροές κεφαλαίων αξίας 6,182 εκατ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με αρνητική μέση απόδοση -1,69% και τα Μικτά Α/Κ με -0,74% ήταν αρωγοί της έντονης πτώσης του Ενεργητικού, λόγω του υψηλού μεριδίου αγοράς τους. Από εκεί και πέρα σε μέσες απώλειες καθαρής τιμής πρωτοστάτησαν τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -2,75% (μην ξεχνούμε ότι ένα από τα Α/Κ δραστηριοποιείται και στο χρηματιστήριο της Τουρκίας, που εχθές είχε μία πολύ κακή συνεδρίαση) και ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,47% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -1,36%.

Οι κατηγορίες με τις περισσότερες εξαγορές μεριδίων ήταν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ, Διάρκειας με εκροές αξίας 6,283 εκατ. € και τα Μικτά Fund of Funds με 557 χιλ. €. Αμείωτος ο ρυθμός εκροών για τα Ομολογιακά και Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, με αξία 153 χιλ. € και 125 χιλ. € αντιστοίχως. Εισροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 1,147 εκατ. € και – μετά από μεγάλο διάστημα – στα Μετοχικά Fund of Funds με 216 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v