Πτώση 0,22% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Οι νέες αυτές απώλειες προήλθαν σχεδόν κατά το ήμισυ από την συνεχιζόμενη υποχώρηση μεριδίων και τις, κατά κύριο λόγο, αρνητικές μέσες αποδόσεις της χθεσινής ημέρας.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 14/9/2016

Νέα υποχώρηση, για 4η συνεχόμενη ημέρα, στο συνολικό Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ, που διαμορφώθηκε στα 6,427 δις σημειώνοντας ποσοστιαίες απώλειες της τάξεως του -0,22%. Οι νέες αυτές απώλειες προήλθαν σχεδόν κατά το ήμισυ από την συνεχιζόμενη υποχώρηση μεριδίων και τις, κατά κύριο λόγο, αρνητικές μέσες αποδόσεις της χθεσινής ημέρας.

Η νέα πτώση κατά -0,08% των μεριδίων μεταφράζεται σε αξία κεφαλαίων 2,818 εκατ. €. Οι υψηλότερες εκροές έλαβαν χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,988 εκατ. €. Δεύτερη κατηγορία σε εκροές κεφαλαίων ήταν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με το υψηλό ποσό των 710 χιλ. €. Έχουμε επισημάνει την έλλειψη επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ελληνική μετοχική και ομολογιακή αγορά, καθ' όλη τη διάρκεια από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και σήμερα (δηλαδή όσο πλησιάζαμε στην περίοδο της 2ης αξιολόγησης). Οι εκροές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας ήταν και εχθές σαφώς πολύ πιο συγκρατημένες, με αξία μόλις 92 χιλ. €. Υψηλές επίσης εκροές στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης αξίας 510 χιλ. €, στα Fund of Funds Μικτά αξίας 376 χιλ. € και στα Fund of Funds Μετοχικά αξίας 368 χιλ. €. Τον αρνητικό ρυθμό εκροών, απλώς ανέκοψαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με θετικό ισοζύγιο εισροών αξίας 2,755 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσων αποδόσεων κυριάρχησε κυρίως το αρνητικό πρόσημο, με υψηλότερο αυτό των 6 Μετοχικών Α/Κ Ευρωζώνης κατά -0,73%.Ακολούθησαν με αισθητή αρνητική μέση απόδοση τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας κατά -0,57%, ως φυσικό επακόλουθο της έλλειψης επενδυτικής εμπιστοσύνης και των συνεχιζόμενων εκροών. Παρατηρούμε ότι και για μία ακόμη ημέρα οι μετοχικές αγορές των Ανεπτυγμένων χωρών υστέρησαν έναντι των Αναπτυσσομένων (οι τελευταίες είχαν θετικό πρόσημο 0,16%).

Ο συνδυασμός των συνεχιζόμενων εκροών και των αρνητικών αποδόσεων των προηγούμενων ημερών έχει ως αποτέλεσμα τα μερίδια αγοράς των 5 πρώτων κατηγοριών να διαμορφωθούν όπως παρακάτω: Α/Κ Διαχείρισης Βραχ. Διάρκειας με 17,96% και ρυθμό που βαίνει συνεχώς μειούμενος, Μικτά Α/Κ με 15,85%, Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 9,91% και ρυθμό συνεχόμενα αυξητικό, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 9,16% και Fund of Funds Μικτά με 8,46%. Ο ρυθμός για τελευταίες δύο κατηγορίες βαίνει, επίσης, πτωτικός.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v