Πτώση 0,12% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Οι χθεσινές ημερήσιες απώλειες οφείλονται τόσο στις χαμηλότερες μέσες αποδόσεις των περισσοτέρων κατηγοριών Α/Κ, όσο και στη συνεχιζόμενη ροή εξαγορών μεριδίων.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 7/9/2016

Αισθητή μείωση του Ενεργητικού κατά -0,12% στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σημείωσε η αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, με επακόλουθο να κινείται πλέον σε οριακά επίπεδα χαμηλότερα από -10% σε σχέση με την έναρξη του έτους. Οι χθεσινές ημερήσιες απώλειες οφείλονται τόσο στις χαμηλότερες μέσες αποδόσεις των περισσοτέρων κατηγοριών Α/Κ, όσο και στη συνεχιζόμενη ροή εξαγορών μεριδίων.

Ως προς τις πτωτικές μέσες αποδόσεις ξεχώρισε το αρνητικό πρόσημο των 2 Μετοχικών Α/Κ Αμερικής με -0,67%. Στην ουσία, όμως, οι κατηγορίες που υποβοήθησαν περισσότερο στην υποχώρηση του Ενεργητικού είναι τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με πτωτική μέση απόδοση της τάξεως του -0,59% και τα Μικτά Α/Κ με -0,15%. Η εξέλιξη αυτή είναι φυσιολογική καθώς οι εν λόγω δύο κατηγορίες είναι από τις μεγαλύτερες του Θεσμού με μερίδιο αγοράς για τα μεν Μετοχικά Α/Κ 9,31% (4η σε μέγεθος) και τα δε Mικτά 15,99% (2η σε μέγεθος). Σε θετική μέση απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,37% και το ένα Κρατικά Ομολογιακό Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,34%.

Ως προς το μέγεθος των μεριδίων, η νέα τους υποχώρηση κατά -0,02% αντιστοιχεί σε εκροές κεφαλαίων αξίας 651 χιλ. €. Οι νέες αυτές εκροές προήλθαν από τους "συνήθεις υπόπτους" της τελευταίας περιόδου, δηλαδή τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με αξία κεφαλαίων 1,685 εκατ. €, τα Fund of Funds Μικτά Α/Κ με 623 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 233 χιλ. € Στον αντίποδα οι εισροές των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 2,556 εκατ. €, απλώς μετρίασαν τις συνολικές εξαγορές κεφαλαίων.

Η αδιαφορία για το Ελληνικό Χρηματιστήριο οδήγησε τους μεριδιούχους σε νέες εξαγορές από τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας αξίας 127 χιλ. €, ενώ οι εισροές 99 χιλ. € στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας φρέναραν τις συνεχιζόμενες εκροές των προηγούμενων ημερών.

Τέλος, οι κατηγορίες που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς ομολογιακές αγορές είχαν και εχθές εκροές κεφαλαίων με αποτέλεσμα να εντείνεται η παρατήρησή μας για αναστροφή πλέον της επενδυτικές προτίμησης προς αυτές.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v