Πτώση 0,02% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Υποχώρηση κατά -0,02% σημείωσε το σύνολο του Ενεργητικού των Α/Κ στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και διαμορφώθηκε στα 6,528 δις €.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 5/9/2016

Οριακή υποχώρηση κατά -0,02% σημείωσε το σύνολο του Ενεργητικού των Α/Κ στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και διαμορφώθηκε στα 6,528 δις €. Όμως, παρά την οριακή υποχώρηση, ο Θεσμός είχε δύο πολύ αρνητικά χαρακτηριστικά: την αρνητική διαφοροποίηση των αποδόσεων των κατηγοριών που σχετίζονται με την Ελληνική μετοχική και ομολογιακή αγορά και βέβαια την συνεχιζόμενη, χωρίς φρένο, τάση της εξαγοράς μεριδίων.

Παρατηρώντας τον πίνακα θα δούμε ότι όλες οι κατηγορίες ανεξαιρέτως είχαν θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης, με εύρος από 0,04% (Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών) έως και 1,09% (Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών).

Η Ελληνική αγορά κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση (αν και μάλιστα χαρακτηρίζεται και αυτή επισήμως advanced emerging), με αποτέλεσμα τα Ελληνικά Ομολογιακά Α/Κ να έχουν μέσες απώλειες -0,04% τα Μετοχικά -0,47% και τα Μικτά -0,16%, λόγω του υψηλού βαθμού συσχέτισής τους με τα Ελληνικά δρώμενα.

Έχουμε επισημάνει στην καθημερινή μας ανάλυση στη διάρκεια του Αυγούστου τις συνεχιζόμενες εκροές κεφαλαίων στα Α/Κ που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά.

Είναι εύλογο ότι μία χώρα έχει ανάγκη την δύναμη των θεσμικών της επενδυτών, αλλιώς εξαρτάται μόνον από τις επενδυτικές διαθέσεις των ξένων. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα ο Θεσμός σε ημερήσια βάση χάνει μέρος της δύναμής τους λόγω των συνεχιζόμενων εξαγορών μεριδίων. Αναλυτικότερα τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας έχουν υποστεί από τις αρχές του Αυγούστου εκροές κεφαλαίων αξίας 2,534 εκατ. € και τα Ομολογιακά 1,207 εκατ. €.

Οι εκροές μάλιστα αυτές έχουν ιδιαίτερη ένταση από τις 15 Αυγούστου και μετά (1,584 εκατ. € και 897 χιλ. € αντιστοίχως για τις δύο κατηγορίες). Φανερή, λοιπόν, η έλλειψη εμπιστοσύνης των μεριδιούχων/επενδυτών για την Ελλάδα το επερχόμενο διάστημα με αποτέλεσμα και οι Θεσμικοί διαχειριστές να είναι μονίμως "στο καναβάτσο" για να αντιμετωπίσουν αυτές τις εξαγορές.

Για την ιστορία, οι χθεσινές εκροές στο σύνολο της αγοράς ανήλθαν σε 1,036 εκατ. € και προήλθαν κυρίως από τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 431 χιλ. € για την κάθε κατηγορία. Ουσιαστικές εισροές μόνον στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 977 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v