Πτώση 0,05% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Η πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου δεν δείχνει τάση αλλαγών. Το Ενεργητικό υποχώρησε κατά -0,05% και διαμορφώθηκε στα 6,523 δις €.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 1/9/2016

Η εποχή του καλοκαιριού, που έχουμε συνηθίσει να την συνδυάζουμε με χαμόγελα και ανεμελιά, έφτασε για άλλη μια φορά στο τέλος της. Δυστυχώς, όμως, το καλοκαίρι του 2016 δεν ήταν ιδιαίτερα χαμογελαστό για τον Θεσμό των Α/Κ, τουναντίον μάλιστα: το συνολικό Ενεργητικό της αγοράς υπέστη σημαντική πτώση της τάξεως του -6,77%, η οποία προήλθε κατά κύριο λόγο από την έντονη υποχώρηση μεριδίων κατά -4,67%. Η κίνηση των μεριδίων είναι ένα από τα πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά του Θεσμού και ο υψηλός αρνητικός ρυθμός του καλοκαιριού πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, καθώς μεταφράζεται σε εκροές κεφαλαίων αξίας 360, 221 εκατ. €.

Το φθινόπωρο, παρά τις έντονες διαφοροποιήσεις των κλιματολογικών αλλαγών, ως επί το πλείστον συνδυάζεται με μία μελαγχολική διάθεση. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα ισχύσει για το Θεσμό των Α/Κ. Ίδωμεν...

Η πρώτη όμως ημέρα του Σεπτεμβρίου δεν δείχνει τάση αλλαγών. Το Ενεργητικό υποχώρησε κατά -0,05% και διαμορφώθηκε στα 6,523 δις €. Η χθεσινή υποχώρηση οφείλεται στις αρνητικές μέσες ημερήσιες αποδόσεις των 17 από τις 21 κατηγορίες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι και ο νέος μήνας ξεκίνησε με απώλειες μεριδίων κατά -0,02% που μεταφράζονται σε εκροές κεφαλαίων αξίας 1,488 εκατ. €.

Οι υψηλότερες εξαγορές έλαβαν χώρα στη «συνήθη» κατηγορία των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και ήταν αξίας 1,344 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Fund of Funds Μετοχικά Α/Κ με 351 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 290 χιλ. €. Δυστυχώς σε συνδυασμό με τις εκροές αξίας 115 χιλ. € των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας, οι μεριδιούχοι συνεχίζουν να "στρέφουν την πλάτη τους" στα Α/Κ που δραστηριοποιούνται επενδυτικά στην Ελληνική αγορά.

Εισροές μόνον για 3 κατηγορίες, όπου αν αφαιρέσουμε τις αγορές μεριδίων αξίας 1,116 εκατ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, οι υπόλοιπες είναι άνευ λόγου μιας και δεν ξεπέρασαν τα 58 χιλ. € και στις επόμενες δύο κατηγορίες συνολικά.

Σε θετική μέση απόδοση ξεχώρισαν τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,24% και τα 30 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,16%. Οι αρνητικές μέσες αποδόσεις κινήθηκαν σε στενός εύρος, από -0,35% για τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών έως και -0,01% για τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v