Πτώση 0,25% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Αιτία της πτώσης ήταν η υποχώρηση των Κεφαλαιαγορών, και όχι ο συνεχιζόμενος πτωτικός ρυθμός μεριδίων, που ανήλθε σε -0,03%

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 8/9/2016

Είχαμε επισημάνει πολλές φορές στα τελευταία μας σχόλια ότι ήταν θέμα χρόνου το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ να βρεθεί με απώλειες άνω του 10% σε σχέση με την έναρξη του έτους και πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο των 6,500 δις €.

Αιτία των επισημάνσεών μας αυτών ήταν το γεγονός ότι το Ενεργητικό κινείτο σε στενό εύρος μεταξύ των 6,510 δις € και 6,530 δις € και η κίνησή του αυτή οφειλόταν αποκλειστικά και μόνον στις θετικές αποδόσεις των περισσοτέρων κατηγοριών των Α/Κ. Ένα από τα σημαντικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που δεν είναι άλλο από τις εισροές κεφαλαίων απουσίαζε παντελώς.

Οι χθεσινές, λοιπόν, υψηλές απώλειες κατά -0,25% του Ενεργητικού ήρθαν με το πλήρωμα του χρόνου. Χθεσινή αιτία ήταν η υποχώρηση των Κεφαλαιαγορών, και όχι ο συνεχιζόμενος πτωτικός ρυθμός μεριδίων, που ανήλθε σε -0,03%. Παρά το αρνητικό πρόσημο των μεριδίων, ο Θεσμός σημείωσε έντονες εισροές αξίας 3,305 εκατ. €, μετά μάλιστα από μακρό χρονικό διάστημα. Ας ελπίσουμε να υπάρξει και συνέχεια...

Ως προς τις μέσες αποδόσεις, μόνον μία κατηγορία από τις 21, έκλεισε με θετικό πρόσημο, αυτή των Μετοχικών Α/Κ Ευρωζώνης με 0,20%. Οι υπόλοιπες είχαν όλες ανεξαιρέτως μία «κακή» ημέρα. Πρωτοστάτησαν δυστυχώς οι δύο κατηγορίες που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δηλ. τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,32% και τα 30 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,09%. Οι παρατηρήσεις μας ότι τα Α/Κ που δραστηριοποιούνται στις αγορές του εξωτερικού δείχνουν να «κουράζονται» φαίνεται σε βραχυπρόθεσμο διάστημα να βγαίνουν αληθινές, καθώς οι δηλώσεις Ντράγκι μπέρδεψαν τους επενδυτές και οι εν λόγω κατηγορίες κινήθηκαν επίσης πτωτικά.

Υψηλές εισροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 6,672 εκατ.€ και στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 174 χιλ. €. Σε αυτές τις κατηγορίες οφείλεται στο θετικό ισοζύγιο καθώς υπερκέρασαν τις εκροές των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας αξίας 2,302 εκατ. €, και των Μικτών Fund of Funds με 336 χιλ. €. Τα Μετοχικά Α/Κ και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας δυστυχώς συνεχίζουν τον αμείωτο ρυθμό εκροών τους, με χθεσινές εξαγορές αξίας 215 χιλ. € και 143 χιλ. € αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v