Πτώση 0,16% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το Ενεργητικό σημείωσε αισθητές απώλειες κατά -0,16% λόγω της έντονης υποχώρησης των μεριδίων κατά -0,19%.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 21/9/2016

Ιδιαίτερα κομβική ημέρα η χθεσινή για τον Θεσμό των Α/Κ. Σε βαθμό, μάλιστα, να μας δημιουργήσει προβληματισμό ως το είδος του πίνακα που θα έπρεπε να αναρτήσουμε: αυτόν της ημερήσια εικόνας της αγοράς των Α/Κ ή αυτόν της κινητικότητας των ΑΕΔΑΚ σε σχέση με την έναρξη του έτους.

Προτιμήσαμε τον πρώτο πίνακα για να καταδείξουμε τις έντονες επισημάνσεις μας (στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου) ως προς τη συνεχή εκροή μεριδίων και κεφαλαίων από το Θεσμό. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: σε μία ημέρα, όπου όλες οι κατηγορίες Α/Κ ανεξαιρέτως σημείωσαν υψηλές θετικές αποδόσεις λόγω της μετατόπισης από την FED της ανόδου των Αμερικάνικων επιτοκίων, το Ενεργητικό σημείωσε αισθητές απώλειες κατά -0,16% λόγω της έντονης υποχώρησης των μεριδίων κατά -0,19%.

Η μέση ημερήσια απόδοση όλων των κατηγοριών, παρά την ανομοιογένεια τους, ήταν υψηλή και κυμάνθηκε στο 0,40%. Ξεχώρισαν σε μέση απόδοση τα 5 Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,44%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,18% και τα 13 Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,92%.

Οι εκροές, όμως, ήταν πολύ μεγάλης αξίας, ανήλθαν στα 20,978 εκατ. €, με αποτέλεσμα σε μία τόσο θετική ημέρα αποδόσεων το συνολικό Ενεργητικό να καταγράψει αρνητικό πρόσημο. Οι εισροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 2,541 εκατ. € «φαντάζουν ελάχιστες» μπροστά στις εκροές που συνέβησαν στις υπόλοιπες κατηγορίες: Απώλειες μεριδίων στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας αξίας 20,892 εκατ. €, στα Fund of Funds Μετοχικά αξίας 617 χιλ. € και στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου αξίας 434 χιλ. €.

Ο ρυθμός εξαγορών στις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά βαίνει επίσης αμείωτος. Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας κατέγραψαν εκροές αξίας 711 χιλ. €, ενώ τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας αξίας 247 χιλ. €.

Ο υψηλός αριθμός εκροών, οφείλεται κατά κύριο λόγο, για μία ακόμη ημέρα, στην μεγαλύτερη ΑΕΔΑΚ του Θεσμού: η Eurobank Asset Management είχε χθεσινές εκροές κεφαλαίων αξίας 23,574 εκατ. €. και μετρά πλέον απώλειες Ενεργητικού σε σχέση με την έναρξη του έτους της τάξεως του -20,47%. Οι απώλειες αυτές προέρχονται κατά 16,30% από εξαγορές μεριδίων, που αντιστοιχούν σε αξία εκροών της τάξεως των 678,099 εκατ. €. Θυμίζουμε, ότι το σύνολο εκροών του Θεσμού από την έναρξη του έτους ανέρχεται σε 751 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v