Πτώση 0,35% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Η συνολική αξία διαμορφώθηκε στα 6,405 δις €, μόλις 0,87% πάνω από τα χαμηλά της 11ης Φεβρουαρίου και πλέον οι ετήσιες απώλειες του Ενεργητικού ανέρχονται σε -11,52%.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 15/9/2016

Ιδιαίτερα μελαγχολικός τείνει να χαρακτηριστεί ο φετινός Σεπτέμβριος για την αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Οι έντονες βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας μεταφέρθηκαν από την επικράτεια της χώρας στο συνολικό Ενεργητικό του Θεσμού και μετατράπηκαν σε ισχυρές απώλειες. Αποτέλεσμα να μετράμε πλέον την 6η συνεχόμενη ημέρα πτωτικού ρυθμού με νέες ποσοστιαίες απώλειες της τάξεως του -0,35%.

Η συνολική αξία διαμορφώθηκε στα 6,405 δις €, μόλις 0,87% πάνω από τα χαμηλά της 11ης Φεβρουαρίου και πλέον οι ετήσιες απώλειες του Ενεργητικού ανέρχονται σε -11,52%.

Κύριες αιτίες της νέας αυτής υποχώρησης α) τα τεκταινόμενα στην Ελληνική μετοχική και ομολογιακή αγορά καθώς οι ανάλογες κατηγορίες, αλλά και αυτή των Μικτών Α/Κ, επηρεάζονται άμεσα και β) ο αδιάκοπα συνεχιζόμενος πτωτικός ρυθμός μεριδίων (χθεσινή υποχώρηση κατά -0,07%).

Για την Ελληνική αγορά καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε τη διάσημη ρήση του Donald Rumsfeld «unknown unknowns». Η πορεία της αξιολόγησης οδηγεί σε νευρικότητα τους δείκτες του χρηματιστηρίου και τα spreads των ομολόγων, που μεταφράζεται σε απώλειες για Μετοχικά Α/Κ και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και συνεχόμενες εκροές κεφαλαίων.

Οι χθεσινές ημερήσιες απώλειες μέσης απόδοσης για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας ήταν -0,90%, τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη -0,58%, τα Ομολογιακά Α/Κ -0,59% και τη συσχετιζόμενη κατηγορία των Μικτών Α/Κ -0,44%. Σημειώνουμε ότι ήταν οι υψηλότερες απώλειες από όλες τις κατηγορίες που γενικά κινήθηκαν ως επί το πλείστον αρνητικά. Θετική μέση απόδοση για τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,54% και για τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσόμενων Αγορών με 0,38%.

Οι εκροές κεφαλαίων ήταν υψηλές καθώς ανήλθαν σε 5,881 εκατ. €. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ούτε τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων είχαν εισροές έτσι ώστε να ανακόψουν το αρνητικό ισοζύγιο. Εισροές μόνον στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών αξίας 163 χιλ. € και στα Διεθνή Ομολογιακά Α/Κ ισχνής αξίας 21 χιλ. €.

Υψηλή αξία εκροών στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 4,245 εκατ.€ και ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 560 χιλ. € και τα Μετοχικά Fund of Funds με 473 χιλ. €. Οι συνεχιζόμενες εξαγορές μεριδίων στα Ομολογιακά Α/Κ και Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας ήταν αξίας 195 χιλ. € και 181 χιλ. € αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v