Πτώση 0,02% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες των Α/Κ κινήθηκαν κατά κύριο λόγο με θετικές μέσες αποδόσεις, το αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών κίνησε προς τα κάτω το σύνολο του Ενεργητικού, που τελικά διαμορφώθηκε στα 6,415 δισ. €.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 19/9/2016

Η υποχώρηση του Ενεργητικού κατά -0,02% την Δευτέρα δείχνει ως οριακή, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική λόγω του αμείωτου ρυθμού υποχώρησης των μεριδιούχων. Παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες των Α/Κ κινήθηκαν κατά κύριο λόγο με θετικές μέσες αποδόσεις, το αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών κίνησε προς τα κάτω το σύνολο του Ενεργητικού, που τελικά διαμορφώθηκε στα 6,415 δις. €.

Ως αποτέλεσμα σε σχέση με την έναρξη του έτους οι απώλειες ανέρχονται σε -11,37%, και προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από απώλειες μεριδίων κατά -9,42%, που αντιστοιχούν σε υψηλότατες εκροές αξίας 727 εκατ. €. Η ροή των εξαγορών δείχνει ότι στην υπόλοιπη διάρκεια του έτους είναι πολύ πιθανό οι εκροές πλέον σε ετήσια βάση να κινηθούν στο 1 δις.€, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο για τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα του Θεσμού.

Οι χθεσινές εκροές ήταν αξίας 2,328 εκατ. € και έλαβαν χώρα στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών των Α/Κ. Μόνον τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων είχαν εισροές αξίας 2,356 εκατ. € και περιόρισαν τις απώλειες κεφαλαίων. Ισχνές εισροές επίσης στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή και στα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής, που δεν ξεπέρασαν τα 60 χιλ. € και στις δύο κατηγορίες. Αντίθετα, σε εξαγορές μεριδίων πρωτοστάτησαν οι γνωστές πλέον κατηγορίες, δηλ. τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με αξία 3,049 εκατ. €, τα Fund of Funds Μικτά Α/Κ με 520 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 241 χιλ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας συνεχίζουν χωρίς ανακοπή τις εκροές τους με χθεσινή αξία 105 χιλ. €.

Την υψηλότερη μέση θετική απόδοση κατέγραψαν τα Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,90%, τα Fund of Funds Μετοχικά με 0,85% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,65%. Στον αντίποδα, αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,40% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,18%.

Η εικόνα στην συνολική σύνθεση του Ενεργητικού των Α/Κ από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά υπέρ του συνόλου των Ομολογιακών Α/Κ, που έχουν κερδίσει 2,59 ποσοστιαίες μονάδες, από 19,61% σε 22,20%, σε σχέση με τις υπόλοιπες 6 κύριες κατηγορίες. Υψηλότερες απώλειες μεριδίου αγοράς για τα Α/Κ Χρηματαγοράς, από 29,06% στη αρχή τους έτους σε 27,86% σήμερα.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v