Τηρήθηκε η ...παράδοση στο ΧΑ!

Την παράδοση που θέλει το ΧΑ να "βουλιάζει" αμέσως μετά την ψήφιση μνημονίων επιβεβαίωσε η συνεδρίαση. Ισχυρή πτώση κάτω από τις 800 μον. με αιχμή τις τράπεζες. Βουτιά 18% για ΠΕΙΡ, 13% για Alpha.

Η σημερινή εικόνα της Αγοράς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εν μέρει αναμενόμενη, καθώς το Χ.Α. επιβεβαίωσε την παράδοση που θέλει, η εκάστοτε ψήφιση των μέτρων από την Ελληνική Βουλή να ακολουθείται από κινήσεις ρευστοποιήσεων, άμεσα ή με μικρή χρονοκαθυστέρηση, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, από αυτούς που τοποθετήθηκαν με την προσδοκία και “πούλησαν την είδηση”.

Εννοείται ότι στις τάξεις των αγοραστών προστέθηκαν και όσοι θορυβήθηκαν από την περίπου οριακή πλειοψηφία που πέρασαν τα μέτρα και από τις διαρροές βουλευτών της τρικομματικής Κυβέρνησης, αλλά και αυτοί που πιστεύουν ακράδαντα ότι τα νέα μέτρα θα επιτείνουν την ύφεση, θα αυξήσουν κι άλλο την ανεργία, με ότι αυτά μπορεί να συνεπάγονται για τις εσωστρεφείς Επιχειρήσεις.

“Παρότι εγκρίθηκαν τα μέτρα λιτότητας από τη Βουλή, αναμένουμε από τους επενδυτές να παραμείνουν επιφυλακτικοί λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που καθιστά την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ακόμη πιο δύσκολη”, αναφέρει σημαντικό κομμάτι των αναλυτών, προσθέτοντας ότι “οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεχτικοί στις επιλογές τους και πάντα να σχεδιάζουν κινήσεις σε βάθος χρόνου ενώ πρέπει να αποφεύγουν επιλογές που θα τις αναιρούν μέσα λίγες ώρες ή και ημέρες”.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή το Χ.Α. κινείται εντυπωσιακά γρήγορα δεν έχει τόσο πολύ μεγάλη σημασία η επιτυχία σε απόλυτες τιμές, αλλά πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει η διαχείριση του κεφαλαίου και το σωστό “money management” του. Η αποφυγή μεγάλου “leverage”, που αρκετοί χρησιμοποιούν, είναι ικανό να σώσει καταστάσεις, μιας και σε τέτοιες κινήσεις η Αγορά έρχεται και παίρνει σε πολύ γρήγορο χρόνο τα κέρδη που έχουν κτιστεί σε μεγάλα διαστήματα.

Από εκεί και πέρα, η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτή η οριακή πλειοψηφία θα δημιουργήσει πολλούς τριγμούς και φυσικά δεν είναι ικανή να πείσει συντηρητικούς τους επενδυτές.


Οι τεχνικές ενδείξεις στην αγορά

Η εβδομάδα που έρχεται έχει σημαντικά νέα και το volatility μπορεί να συνεχιστεί.

Η πιο σημαντική τεχνική ένδειξη στην εγχώρια Αγορά είναι ότι η τελευταία ανοδική κίνηση δεν βγήκε “V” και δεν έδωσε σε κάποιες μετοχές ή δείκτες σήματα σε ψηλότερα επίπεδα, καθώς αποδείχθηκε “fake” και απόλυτα τεχνικού χαρακτήρα.

“Δυστυχώς, το οικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται δραματικά και πλέον θα πρέπει να αναζητήσουμε ισχυρούς καταλύτες που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να στηρίξουν τις Αγορές. Και αυτοί οι καταλύτες δεν υπάρχουν” σύμφωνα με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης.

Το πακέτο των μέτρων, στην ουσία, υπεξαιρεί από την Ελληνική Αγορά και τις τελευταίες εφεδρείες ρευστότητας που θα επέτρεπαν τη στοιχειώδη δραστηριοποίηση των Επιχειρήσεων.

Οι κομματικοί συσχετισμοί καταδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση εισήλθε σε επικίνδυνη φθορά. Η ψήφιση του προϋπολογισμού θα εκτονώσει προσωρινά το ισχυρό σοκ που δέχθηκε ο Κυβερνητικός συνασπισμός αλλά γεγονός είναι ότι η Κυβέρνηση θα είναι υπό συνεχή “crash tests”.

“Το πολιτικό μήνυμα είναι το εξής. Τα μέτρα ψηφίστηκαν αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η
Κυβέρνηση θα παραμείνει για να τα υλοποιήσει
” αναφέρουν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές.
Ασφαλώς για την επιδείνωση της σημερινής εικόνας, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι δηλώσεις Σόιμπλε, σύμφωνα με τις οποίες η επόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί απόφαση σχετικά με την χορήγηση περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως μετέδωσε το Reuters. "Δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο με την Ελλάδα ακόμα", δήλωσε κατά τη διάρκεια οικονομικού φόρουμ στο Αμβούργο. Ο ίδιος επισήμανε ότι η ισχνή παγκόσμια οικονομία "πνίγει" την δυνατότητα επίλυσης της κρίσης της Ευρωζώνης. 


Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης

Ακόμη και μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αλλά και την επικείμενη έγκριση του προϋπολογισμού, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης, αναφέρουν Γερμανικά δημοσιεύματα. Σύμφωνα με την “Frankfurter Allgemeine Zeitun”, όπως “διαφαίνεται, το παρόν χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της νέας δόσης δεν μπορεί να τηρηθεί”, καθώς πριν τη λήψη της τελικής απόφασης εκ μέρους του Eurogroup θα πρέπει να προηγηθούν αρκετά βήματα. Αφορούν κυρίως την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από τη διετή επιμήκυνση, αλλά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους.


Η ανάλυση της Citigroup για Ελλάδα

Επανέρχεται το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη,σύμφωνα με την ανάλυση της Citigroup, η οποία σχολιάζει με σκεπτικισμό τη χθεσινοβραδινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την Ελληνική Βουλή, αναφέροντας ότι “αν και η ψήφιση του προϋπολογισμού το βράδυ της Κυριακής φαίνεται ότι θα είναι θετική, ωστόσο η απώλεια πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, επαναφέρει τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα της Κυβέρνησης.

Αν η Κυβέρνηση δεν αντέξει και αποφασίσει να γίνουν εκλογές, τότε το σενάριο για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα επανέλθει δριμύτερο.

Αναφορικά με την επικείμενη εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, η Citigroup επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να δώσουν το “πράσινο φως” στο προσεχές Eurogroup της Δευτέρας. Βασικό εμπόδιο είναι ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται λόγω της παροχής διετούς παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, λόγω της αδυναμίας των Ευρωπαίων να πείσουν τους πολίτες να αποδεχτούν “haircut” στα ομόλογα που κατέχουν, τότε οι επιλογές του Eurogroup είναι είτε να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είτε η ΕΚΤ να αποδεχτεί να παραιτηθεί των κερδών της από τα Ελληνικά ομόλογα που κατέχει, είτε ο συνδυασμός αυτών των δύο. 


Η Commerzbank αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας

Από την άλλη, “η Commerzbank δεν προβλέπει τη διάλυση της Ευρωζώνης, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας”, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Chief Risk Officer της Τράπεζας, Stefan Schmittmann. "Το ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι κατά πόσον οι Χώρες θα καταφέρουν να σταθεροποιηθούν. Βλέπω τον κίνδυνο μιας νέας απειλής ενδεχομένως σε τρία με τέσσερα χρόνια, αν οι Χώρες δεν επιλύσουν τα προβλήματα στους προϋπολογισμούς τους" σημείωσε.

Οι Υπουργοί οικονομικών μπορεί να μην πάρουν την απόφαση που θα ξεκλειδώνει κεφάλαια για την Ελλάδα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, υποστηρίζει Ευρωπαϊος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, καθώς αναμένεται ακόμα η πλήρης έκθεση της τρόικα για την Χώρα, σε συνδυασμό με τους όρους της διάσωσης. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει πως η 26 Νοεμβρίου είναι μια πιθανή ημερομηνία για να αποφασίσουν οι Υπουργοί Οικονομικών την εκταμίευση της δόσης.

Πτωτική συνεδρίαση στο ΧΑ με υψηλότερο τζίρο

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του X.A. η σημερινή έντονα πτωτική συνεδρίαση συνδυάστηκε με σαφώς υψηλότερο τζίρο από τον αμέσως προηγούμενο, όμως από την άλλη η συνολική αξία συναλλαγών δεν είναι τέτοια που να επιβεβαιώνει καταιγιστικές πωλήσεις.

Ασφαλώς, όμως, τα τεχνικά δεδομένα για κύριους δείκτες και Δεικτοβαρείς τίτλους, δείχνουν εκ νέου να επιβαρύνονται.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, ασφαλώς και δεν είναι τόσο σημαντικό ότι υποχώρησε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, όσο ότι έχασε με εντυπωσιακή ευκολία τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών (811 μονάδες), κάτι που λέει πολλά για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τα τεχνικά δεδομένα.

Η επόμενη “μάχη” θα δοθεί στην ζώνη 795 – 785, στα άνω εύρος της οποίας έκλεισε ο Δείκτης, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει μέχρι τις 783,34 μονάδες (-5,14%).

Σύμφωνα με το συντηρητικό σενάριο, το ανοδικό momentum έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, καθώς θα χρειαστεί επιτυχημένη επαναφορά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 840 με 850 μονάδων.

Αν χαθεί η αποφασιστική στήριξη στις 755 μονάδες (ακραίο σενάριο) δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η αμέσως επόμενη στήριξη στις 690 μονάδες.

Πρώτη στήριξη στην ζώνη 288 – 285, για τον FTSE, επόμενη στήριξη στις 265 μονάδες και αποφασιστική στήριξη στις 260 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Ισχυροποιείται η αντίσταση στις 305 μονάδες.


Με πτωτικές διαθέσεις ο τραπεζικός δείκτης

Ο Τραπεζικός δείκτης επέστρεψε με ποιο έντονες πτωτικές διαθέσεις προς το “μαξιλάρι” στήριξης των 285 με 260 μονάδων προσθέτοντας έτσι πόντους στο αρνητικό σενάριο καθοδικής τμήσης και κατεύθυνσης προς τις 234 μονάδες, αν διατηρηθεί το επιφυλακτικό κλίμα.

Παρελθόν εκ νέου η στήριξη των 1,77 ευρώ για την Εθνική. Επόμενη σημαντική στήριξη στα 1,50 ευρώ. Παρά την πρόσφατη ανοδική αντίδραση που αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβια, το ανοδικό “chart” έχει υποστεί μετά την τελευταία βύθιση καίριο πλήγμα.

Και για την Alpha Bank δεν άντεξε η στήριξη στα 1,75 ευρώ. Επόμενες στηρίξεις στα 1,60 και 1,50 ευρώ.

Εντυπωσιακό το “ασανσέρ” της Πειραιώς, που έχει μπροστά της την στήριξη των 0,40 ευρώ, ενώ η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 0,35 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πειραιώς, MIG και Alpha Bank έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας.
Με δεδομένο ότι χάθηκε η στήριξη στα 4,20 ευρώ και τα 4,00 ευρώ είναι απόλυτα ψυχολογικό επίπεδο, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 3,70 και 3,50 ευρώ, για την ΔΕΗ.

Παρελθόν η θεωρούμενη ισχυρή στήριξη στα 4,74 ευρώ, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 4,50 ευρώ, για τον ΟΠΑΠ, ενώ μέχρι πριν από λίγο οι υπάλληλοι είχαν απεργία και δεν λειτουργούσε το “Πάμε Στοίχημα”.

Τέλος ο Μυτιληναίος έχασε την στήριξη των 3,60 – 3,50 ευρώ, με την αμέσως επόμενη και ιδιαίτερα ισχυρή να τοποθετείται στα 3,00 ευρώ.

Επίσης, ίσως αξίζει προσοχής η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο Όμιλος της Cyprus Popular Bank ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι το ύψος των συνολικών προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις για το εννιάμηνο που έληξε στις 30/09/2012, αναμένεται να είναι αυξημένο έναντι των προβλέψεων της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Συνεπώς, τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννιάμηνο θα παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Στο ταμπλώ του Χ.Α. και στον “ματωμένο” 20αρη μόλις τρεις τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+0,06%), Motor Oil (+1,47%), Jumbo (+0,83%).

Αντίθετα με διψήφιες απώλειες οι Alpha Bank (-13,2%), Eurobank (-12,7%0, MIG (-10,45%), Εθνική (-10,47%) και Πειραιώς (-18,29%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στις 794,67 μονάδες με απώλειες 3,77%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 61 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 27 ανοδικές μετοχές 109 πτωτικών, για 29 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 8%, ενώ ίσως αξίζει προσοχής η επιμονή των αγοραστών για Πήγασο και Τηλέτυπο (για τον πρώτο έχει αναφερθεί εγκαίρως η στήλη).

Οι δηλώσεις Μ. Ντράγκι για Ελλάδα

Η ΕΚΤ έχει κάνει σε γενικές γραμμές ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την Ελλάδα, δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω καθώς προσκρούει στο καταστατικό της που απαγορεύει τη χορήγηση άμεσης βοήθειας, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης Mario Draghi, στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα ευρωεπιτόκια στο 0,75%.

Ο κ. Draghi πέταξε ουσιαστικά το μπαλάκι στις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και στα αιτήματα να δεχτεί "κούρεμα" στα ομόλογα που διατηρεί, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το Ελληνικό χρέος.

Σε σχέση με την επιστροφή των κερδών από τις τοποθετήσεις της ΕΚΤ στα Ελληνικά ομόλογα, τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα επέστρεψε τα κέρδη στις Κυβερνήσεις και εξαρτάται από τις Κυβερνήσεις το τι θα κάνουν με τα εν λόγω κεφάλαια.

Επίσης, αμετάβλητο διατήρησε το επιτόκιό της στο 0,5% η Τράπεζα της Αγγλίας. Παράλληλα, δεν προέβη σε καμία αλλαγή αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 375 δισ. στερλινών.

Απόλυτα επιφυλακτική, φαίνεται να διατηρείται η εικόνα (όπως και τα αρνητικά πρόσημα) στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, παρά την σημαντική χθεσινή υποχώρηση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Τραπεζική πτώση παρέσυρε και τις υπόλοιπες μετοχές που έδειξαν φυσιολογικά κάποιο κορεσμό, ενώ μέτρησε και το γεγονός της πολιτικής αστάθειας, λόγω της σχετικά οριακής ψήφισης των μέτρων και πιθανής διατάραξης της Κυβερνητικής συνοχής κάτι που δημιουργεί ανησυχίες, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

“Πάντως, δεν βλέπουμε να έχει συντελεστεί διατάραξη του ανοδικού momentum παρά μόνο βραχυπρόθεσμα” αναφέρει ο αναλυτής.

Η Ελληνική Αγορά είχε αρχίσει να προεξοφλεί την ψήφιση των μέτρων από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η πιθανότητα του “Grexit” στο ορατό μέλλον ελαχιστοποιείται, οπότε ακολούθησαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Παραμένει το ερώτημα του πότε θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και ένα μέρος της δόσης θα δοθεί στην πραγματική οικονομία μέσω μερικής, έστω, αποπληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Από κει και πέρα το Ελληνικό ζήτημα δε θα έχει λυθεί ολοσχερώς μόνο με την ψήφιση των μέτρων και αναμένουμε μεγαλύτερη ελαστικότητα των Ευρωπαίων στα αιτήματα της Ελληνικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα τουλάχιστον στο ζήτημα της επιμήκυνσης και της έγκρισης της δόσης των 31,5 δισ ευρώ στο σύνολο της, ενδείξεις που ενδέχεται να υπάρξουν στο Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.

Επιπλέον θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα όπως κάποιο OSI δεν αναμένονται άμεσα και πιθανότατα θα μεταφερθούν για το 2013.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι ο πιο ευαίσθητος λόγω της επιτακτικής ανάγκης για εκταμίευση της δόσης για την ανακεφαλαιοποίηση του.

Προς το παρόν, δεν φαίνεται κάποιος θετικός καταλύτης, μετά την ολοκλήρωση των σημαντικών συγχωνεύσεων στον κλάδο και το “κλείδωμα” των όρων ανακεφαλαιοποίησης για τους οποίους μένουν οι τελικές ανακοινώσεις, ενώ η ορατότητα για τον κλάδο είναι περιορισμένη στο απώτερο μέλλον λόγω των μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου που ακολουθούν, αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).


-------ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 74.415 συμβόλαια, κυρίως από κινήσεις “intraday” και κωδικών λιανικής.

Το συμβόλαιο του FTSE ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με αποτέλεσμα να αυξήσει ελαφρώς το premium στο 0,30%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.309, τιμή εκκαθάρισης 289,25), κινήθηκαν μεταξύ 284,5 και 306,75 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (110.400 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (18.093), Alpha Bank (13.329), Κύπρου (9.459), ΔΕΗ (2.239), ΟΤΕ (4.241), ΟΠΑΠ (2.304), Πειραιώς (19.162), Μυτιληναίο (472), Eurobank (1.022), MIG (970), ΓΕΚ (259), Intralot (741), ΕΧΑΕ (160), Μέτκα (124), CPB (1.480).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων του FATSE-20 η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 55%, ενώ διατηρήθηκε το αυξημένο ενδιαφέρον με τον όγκο να φτάνει τα 1.626 δικαιώματα (1.025 δικαιώματα αγοράς και 601 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.350.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v