Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσηλωμένο στον... στόχο

Το Χ.Α. δεν δείχνει να ανησυχεί από τεχνικές διορθώσεις. Ζητούμενη πάντα η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων με αιχμή τις τράπεζες και πολλούς υποστηρικτές. Εμφανής ο στόχος της έγκρισης του ελληνικού πακέτου.

Τέσσερις στις τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις μετρούσε εχθές το μεσημέρι η Σοφοκλέους. Το 4Χ4 το πέτυχε αργότερα το βράδυ η Wall Street με αφορμή τα καλά νέα από τη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ.

Συγχρονισμός Αθήνας - Νέας Υόρκης, με την πρώτη να... προηγείται σε αυτήν τη φάση των αγορών καθώς το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι «χοντραίνει» και στις ΗΠΑ εντείνεται η προεκλογική μάχη.

Το Χ.Α. σταθερό στην προεξοφλητική λογική κινείται κυρίως από εγχώριες δυνάμεις, ισχυρά χέρια και κύκλους που θέλουν την αγορά και τις αποτιμήσεις υψηλότερα.

Στις 865,22 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μετρά πλέον απόδοση της τάξης του 27,16% από την αρχή του έτους. Ο FTSE 20 στις 320,75, με απόδοση 21,08% την ίδια περίοδο, αλλά με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να κάνει τη διαφορά. Κι αυτό γιατί ο δείκτης FΤ40Mid έχει αντιδράσει μέχρι τις 965 μονάδες, δηλαδή 50,95% υψηλότερα από την αρχή του έτους, καθώς προηγείται (και σηματοδοτεί ενδεχομένως) στην κίνηση του Χ.Α., λειτουργώντας -σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών- σαν ιχνηλάτης κι ανιχνευτής της διάθεσης συγκεκριμένων παικτών και της ίδιας της τάσης της αγοράς.

Από τεχνικής πλευράς, έχει έρθει σε καλό σημείο, με τον 20άρη να εκπληρώνει την απαραίτητη προϋπόθεση ενός κλεισίματος, έστω και οριακά, πάνω από τις 320 μονάδες (σχετική η αναφορά στα χθεσινά σχόλια), με τζίρο οπωσδήποτε 70-75 εκατ. ευρώ.

Τελικά, η αξία των συναλλαγών έφθασε εχθές τα 95,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 37 εκατ. σε μόλις τρεις μετοχές, και συγκεκριμένα σε Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank.

Οι τρεις αυτοί πόλοι για διαφορετικούς λόγους ο καθένας φαίνεται πως βρίσκονται στο επίκεντρο της δραστηριότητας και της λήψης αποφάσεων σε αυτήν τη δεδομένη στιγμή, με την Εθνική να διαδραματίζει -επιτέλους- τον φυσικό της ρόλο του ηγέτη και την Alpha Bank να επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητά της στο νέο σκηνικό.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, αρκετά θα εξαρτηθούν από τις άμεσες εξελίξεις. Η Αγγελική Παπαμιλτιάδου αναλύει την κατάσταση και σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες σημειώνει: «...Η σύνοδος κορυφής σήμερα μάλλον θα απογοητεύσει τις αγορές καθώς ριζοσπαστικές απαντήσεις και αποφάσεις δεν αναμένονται. Τη στιγμή όπου η Ε.Ε. μαστίζεται από ολοένα και αυξανόμενη ανεργία και η ευρωζώνη επέστρεψε και τεχνικά σε ύφεση, οι ηγέτες επιμένουν σε σκληρά πακέτα λιτότητας. Βεβαίως, για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις σήμερα και αύριο θα συζητήσουν για αύξηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Όμως οι διαβουλεύσεις στο περιθώριο των διαδικασιών θα αφορούν τις λεγόμενες 'προβληματικές' χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα. Το θέμα της χώρας δεν είναι στην επίσημη ατζέντα, όπως αναμενόταν άλλωστε, όμως ο Α. Σαμαράς, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, είναι έτοιμος να ξεδιπλώσει τα σχέδιά του. Αυτή, άλλωστε, είναι η πρώτη σύνοδος όπου συμμετέχει, καθώς τον Ιούνιο, αν και πρωθυπουργός, απουσίαζε λόγω της επέμβασης στην οποία είχε υποβληθεί στο μάτι».

Κοινή εκτίμηση είναι πως το Χ.Α. έχει ενσωματώσει αυτά τα εμπόδια και την κωλυσιεργία, εστιάζοντας στον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από τη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο χορήγηση της «βοήθειας», που εν τέλει δεν θα περιορίζεται στα 31,5 δισ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v