Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες έσυραν το... χορό των κερδών

Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση στη Σοφοκλέους. Άνοδος για Εθνική (4,4%), Πειραιώς (13%), MIG (10%), Αlpha (3,4%). Aπώλειες για την Coca Cola (-1,73%). Επόμενη "μάχη" για το ΓΔ στις 900 μονάδες.

 “Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα σημεία πολιτικής. Για τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα”. Με αυτή τη δήλωση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, έκλεισε την φάση των διαπραγματεύσεων για το πακέτο των μέτρων ανανεώνοντας το ραντεβού για μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Την δήλωση αυτή έλαβε σαν ιδιαίτερα θετικό έναυσμα το Χ.Α. και συνέχισε τον ανηφορικό του δρόμο, έχοντας και σήμερα σαν κύριο εκφραστή της ανόδου τον Τραπεζικό κλάδο.

Αντίθετα η σημερινή κίνηση του Δείκτη δεν είχε την βοήθεια της Coca-Cola, ενώ προβλημάτισε η “δυσκίνητη” εικόνα των Μέτκα, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίου και Ελ. Πετρελαίων.

Οι αξιολογήσεις της Coca Cola από Moody's και S&P

Την αξιολόγηση “Baa1” για την Coca Cola Hellenic επιβεβαίωσε ο οίκος Moody's σε έκθεσή του, στην οποία διατηρεί αρνητικό outlook της αξιολόγησης.

Τη διατήρηση των αξιολογήσεων ΄BBB+/A-2΄ της Coca-Cola σε καθεστώς παρακολούθησης με ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες ανακοίνωσε η Standard & Poor΄s Ratings Services. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η μεταφορά της έδρας της εταιρείας στην Ελβετία είναι θετική από πιστωτική πλευρά, ωστόσο η ενδεχόμενη μεταβλητότητα στις Αγορές μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τη μεταβίβαση των μετοχών.

Εν τω μεταξύ, η περίπτωση του ΟΠΑΠ δημιουργεί εξαιρετικά αυξημένους προβληματισμούς, καθώς ο τίτλος φαίνεται “ανήμπορος” να υπερκεράσει την αντίσταση των 4,50 ευρώ και μάλιστα εν όψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης.Όμως και οι τίτλοι των εισηγμένων εταιρειών που θεωρητικά παίρνουν σειρά δεν δείχνουν τίποτα καλύτερο. Έτσι ΕΥΑΘ (+0,45%), ΟΛΠ (+1,10%), ΟΛΘ (-0,63%) και Ελ. Πετρέλαια (0,00%) παραμένουν κυριολεκτικά στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

“Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λυθούν τα εναπομείναντα ζητήματα στον τομέα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων και του περιορισμού του Δημοσίου τομέα, ώστε να κλείσει το πακέτο των μέτρων των 13,8 δισ. ευρώ”, δήλωσε στους FT ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα την επόμενη εβδομάδα θα καταστήσει εφικτή την εκπόνηση θετικής έκθεσης για την πορεία του Ελληνικού προγράμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ έως τα μέσα Νοεμβρίου, φέρεται να είπε ο κ. Στουρνάρας.

Από την άλλη, η ΔΗΜΑΡ επέστρεψε και σήμερα, τονίζοντας ότι η δήλωση του Φ. Κουβέλη ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν ψηφίζει τα μέτρα για τα εργασιακά που ζητά η τρόικα επιβεβαιώνεται και από επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, αλλά αυτό μάλλον δεν το έλαβε υπ΄ όψιν της η Αγορά.

Σε νέο υψηλό 13 μηνών ο ΓΔ

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε και νέα θετικά δεδομένα, έστω και αν πρέπει να επισημανθεί ότι η άνοδος των τελευταίων ημερών είναι “μονόπαντη” προς το Τραπεζικό ταμπλό.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός έκλεισε σε νέο υψηλό 13 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 9/9/2011 (886,73 μονάδες). Επόμενη “μάχη” θα δοθεί στις 900 μονάδες, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις 1030 μονάδες.

Μεταφερόμενοι στο Τραπεζικό ταμπλώ που και σήμερα απέσπασε την μερίδα του λέοντος από το ενδιαφέρον των traders, αξίζει να αναφερθεί ότι το 39% του συνολικού τζίρου αφορά μόλις τρεις μετοχές και πιο συγκεκριμένα τις Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.

Τεχνικά, όλα δείχνουν ότι η κίνηση θα έχει και συνέχεια, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι αποδόσεις προκαλούν ίλιγγο και οι προκλήσεις για τον κλάδο είναι μπροστά (!)

Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε υψηλότερα από την αντίσταση των 360 μονάδων και θεωρητικά βάζει τις τεχνικές παρακαταθήκες για κίνηση προς τις 435 μονάδες. Όμως από τα σχετικά πρόσφατα χαμηλά των 155,95 μονάδων (κλείσιμο 5/6) τα κέρδη φθάνουν στο 133,96%.

Η μετοχή της Alpha Bank προσπέρασε άνετα την τεχνική αντίσταση των 2,07 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 2,50 ευρώ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, αυτό που ήξερε όλη η Αγορά, ότι την υπογραφή σύμβασης για την πώληση στην Alpha Bank ολόκληρου του ποσοστού που κατέχει στην Εμπορική ανακοίνωσε η Credit Agricole. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γαλλικού Τραπεζικού Ομίλου, η συμφωνία εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Credit Agricole στις 15 Οκτωβρίου και υπεγράφη στις 16 του μηνός από την Alpha Bank. Η Credit Agricole και η Alpha Bank στοχεύουν να ολοκληρώσουν την πώληση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, υπό την αίρεση της έγκρισης των αρμόδιων αρχών.

Ο τίτλος από τα χαμηλά της 5/6 (κλείσιμο 0,6900 ευρώ) καταγράφει κέρδη 205,8%.
Υψηλότερα από την αντίσταση των 2,28 ευρώ και η μετοχή της Εθνικής, δείχνει να βάζει πλώρη προς τα 2,45 ευρώ, που θα βρει ισχυρή κόντρα. Από τα 0,9150 ευρώ (κλείσιμο 5/6) τα αθροιστικά κέρδη στο 156,83%.

Απόλυτη επιβεβαίωση της στήλης που εδώ και λίγες συνεδριάσεις είχε εντοπίσει ότι η Πειραιώς δείχνει να είναι “μία ταχύτητα μπροστά”. Ο τίτλος “πέρασε αέρα” την αντίσταση των 0,5800 – 0,6000 ευρώ και η επόμενη αντίσταση οριοθετείται στα 0,7500 ευρώ. Να σημειωθεί ότι από τα 0,1900 ευρώ (κλείσιμο 5/6) η απόδοση φθάνει στο 223,16% (!!!)

Η Megan Greene για Ελλάδα

Η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη ακόμα και το πρώτο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με την Megan Greene, διευθύντρια Ευρωπαϊκής οικονομίας του Roubini Global Economics, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, η κα Greene εκτίμησε πως τα τρέχοντα μέτρα λιτότητας και η πιθανή περικοπή δαπανών θα δημιουργήσουν μια “δεκαετία ύφεσης”. Έτσι η Χώρα μπορεί να αποφασίσει να κηρύξει χρεοστάσιο και να επιστρέψει στη δραχμή.

Η αυστηρή λιτότητα που επιβάλλει η τρόικα, το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία και να απομακρύνει την προοπτική βιωσιμότητας του χρέους, υπογραμμίζει η Solidus Sec., προτάσσοντας ως πρώτο στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα τη στιγμή αυτή είναι ότι ύστερα από τέσσερα χρόνια ύφεσης δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας. Για όσο διάστημα υπάρχει πάνω από την οικονομία το μαύρο σύννεφο του δυσβάστακτου χρέους και η προοπτική της πτώχευσης, η Χώρα δεν θα μπορέσει να εκκινήσει την οικονομία της” αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΑΧΕ.

Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, υπογραμμίζει υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο Reuters. Ακόμη, σημείωσε ότι δεν περιμένει αποφάσεις που θα αφορούν σε λεπτομέρειες για την Τραπεζική ένωση. "Αυτή είναι δουλειά των Υπουργών οικονομικών", φέρεται να δήλωσε.

Αναφορικά με την Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι "δεν αναμένεται σημαντική συζήτηση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής".

Η θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην κορυφή της πυραμίδας των Εποπτικών Αρχών του Τραπεζικού κλάδου διατυπώνεται ξεκάθαρα στο τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Dow Jones Newswires. Σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης, το οποίο έχει ημερομηνία 17 Οκτωβρίου, οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν πως η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα "άμεσου ελέγχου".

Παράλληλα σημειώνεται πως απαιτείται ακόμα αρκετή δουλειά από νομική και τεχνική σκοπιά για τον τρόπο που θα λειτουργεί ως Εποπτική Αρχή η ΕΚΤ αλλά και για τον τρόπο που θα διαχειρίζεται την σχέση της με τις υπόλοιπες Εθνικές Αρχές.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Διστακτική άνοδος στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, κίνηση του ευρώ υψηλότερα των 1,3120 δολαρίων και μικτά πρόσημα στα πρώτα ημίωρα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ο οίκος Moody’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “Baa3” για τα Ισπανικά ομόλογα και ταυτόχρονα έδωσε αρνητικό outlook για τη βαθμολόγησή του. Έτσι, ολοκληρώνει τη διαδικασία αξιολόγησης για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Χώρας, που ξεκίνησε από τον οίκο στις 13 Ιουνίου 2012.

Η αξιολόγηση αυτή είχε διττή αντίδραση στην επενδυτική κοινότητα, με άλλους να υποστηρίζουν ότι η παραπάνω αξιολόγηση επιτρέπει στην Ισπανία να συνεχίζει να δανείζεται από τις Αγορές και άλλοι (σημαντικά περισσότεροι) να εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη απλά θα καθυστερήσει το αναπόφευκτο, δηλαδή την αίτηση διάσωσης της Ισπανίας.

“Θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν έχει νόημα να αγοράσει κανείς ευρώ βασισμένος μόνο στην απόφαση της Moody’s”, δήλωσε στο Reuters o Hiroshi Maeba, αναλυτής της UBS στο Τόκιο.

Η Ιταλία και η Ισπανία χρειάζονται ένα σχέδιο που θα τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης από τις Αγορές, ενώ συνεχίζουν στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής, υποστηρίζει ο επικεφαλής ανάλυσης του ΔΝΤ, Olivier Blanchard. Εν τω μεταξύ, η Γερμανική Κυβέρνηση αναθεώρησε τους στόχους ανάπτυξης. Έτσι, για το 2012 προβλέπεται ανάπτυξη 0,8% (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,7%). Για το 2013 ο ρυθμός ανάπτυξης όμως αναθεωρείται στο 1% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,6%.

Τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ

Θεαματική αύξηση εμφάνισαν οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, ενώ και οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών αυξήθηκαν ανέλπιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Ο αριθμός των νέων κατοικιών αυξήθηκε 15% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις 872.000 (στο 12μηνο).

Ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών εκτινάχθηκε 11,6%. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 2,7% στις ανεγέρσεις και 1,1% στις νέες άδειες. Τον Αύγουστο οι νέες οικοδομές είχαν αυξηθεί 4,1% και οι άδειες είχαν μειωθεί 1,2%.

Από την άλλη, απογοήτευση στην επενδυτική κοινότητα προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του Q3 από IBM και Intel.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στο ταμπλώ του FTSE, μόλις δύο οι “κόκκινοι” τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-1,73%) και Μέτκα (-0,38%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Motor Oil.

Αντίθετα με διψήφιες ημερήσιες αποδόσεις οι Πειραιώς (+13,08%) και MIG (+10,8%), ενώ ακολούθησαν οι Τιτάν (+8,39%), Κύπρου (+7,78%), CPB (+5%). Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Ελλάκτωρα, Εθνική, Folli Follie Group, Eurobank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 11.07 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 865,22 μονάδες με κέρδη 1,81%, ενώ ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων 20 συνεδριάσεων) έφθασε τα 96 εκατ.

Ιδιαίτερα καλή η τελική εικόνα με 116 ανοδικές μετοχές έναντι 46 πτωτικών και για 19 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

Σημαντική η κινητικότητα και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με ζητούμενο την συνέχεια και την “συνέπεια” (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το θετικό momentum καλά κρατεί, στην λογική των επερχόμενων καλών ειδήσεων από το μέτωπο της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, εντός του Νοεμβρίου, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Από την άλλη, η επικέντρωση των ανοδικών τάσεων στον Τραπεζικό κλάδο και η ταυτόχρονη “αδιαφορία” προς άλλες “επενδυτικές ευκαιρίες”, ενισχύει την άποψη ότι τα δραστήρια κεφάλαια παραμένουν απόλυτα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Το βέβαιο είναι ότι το Χ.Α. δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο για το ενδεχόμενο να μην επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες των επενδυτών.

Η απουσία επενδυτών μακράς πνοής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι το ευάλωτο σημείο του, στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά, όπως θα είναι η σημαντική αλλαγή του γενικότερου κλίματος, ή η περίπτωση που η Αγορά θα προβληματιστεί σοβαρά από τους όρους της απαιτούμενης ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος.

Ένας άλλος παράγοντας πρόσκαιρης απογοήτευσης των Αγορών θα είναι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής να μην προσθέσει ορατότητα σε ζητήματα όπως η Τραπεζική ενοποίηση ο διευρυμένος ρόλος του ΕΣΜ κ.λ.π.

Από την άλλη, με το “όπλο παρά πόδα” είναι ισχυρά funds για χτίσιμο θέσεων (επενδυτικής λογικής) στο βαθμό που οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής ισχυροποιήσουν το μήνυμα για απομάκρυνση της ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, η εδραίωση της προοπτικής ισχυρής ύφεσης και το 2013, οφείλει να οδηγεί τις ενδεχόμενες τοποθετήσεις σε επιλογές εταιρειών με εξωστρεφή χαρακτηριστικά, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων.

----ΧΠΑ

Ακόμα μία συνεδρίαση προστέθηκε στο ανοδικό σερί, με τις συναλλαγές να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα, τόσο στα συμβόλαια του FTSE, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με τα τελευταία να φθάνουν τα 74.996 συμβόλαια.

Να σημειωθεί ότι προς το τέλος σημειώθηκε αξιοπρόσεκτος αριθμός από κινήσεις “short squeeze”

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με ακόμα καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αύξησαν το premium στο 1,55%.

Καμία συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.639, τιμή εκκαθάρισης 325,75) κινήθηκαν μεταξύ 313,75 και 326,25 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (22.788), Alpha Bank (13.079), Πειραιώς (20.365), Κύπρου (7.286), ΔΕΗ (1.476), ΟΠΑΠ (2.742), ΟΤΕ (1.622), MIG (701), Eurobank (1.232), Intralot (1.490), CPB (150), Ελλάκτωρα (192), Μυτιληναίο (273), Σιδενόρ (114), ΓΕΚ (369), Ελ. Πετρέλαια (259), ΕΧΑΕ (564), Coca-Cola (259).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, δεν έμεινε αμέτοχη η Αγορά δικαιωμάτων του FTSE-20, καθώς σημειώθηκαν συνολικά 2.211 options, με τους traders να επικεντρώνονται στα δικαιώματα αγοράς (1.853 τεμάχια) και να απαξιώνουν τα δικαιώματα πώλησης (μόλις 352 τεμάχια). Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη υποχώρησε στο 47%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 17/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.000.349 τεμ.), Εθνική (4666406 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 300 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Δεκεμβρίου, τα 100 με τιμή εξάσκησης τα 3,20 ευρώ και τα 200 με τιμή εξάσκησης τα 4,20 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v