ΧΑ: Άνοδος με τη δύναμη της ...αδράνειας

Εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων με κυρίαρχη την έλλειψη τζίρου. Αρνητικό ρεκόρ συναλλαγών στις 14/8 (λιγότερα από 10 εκατ.) αλλά και μικρή ενίσχυση των βασικών δεικτών. Επιβεβαιώθηκε η ανθεκτικότητα των 210 μ. για τον 20άρη.

Με συντονισμένες αγορές από τις 16.00 και εντονότερες μετά τις 17.00 σε δεικτοβαρείς τίτλους το κλείσιμο της εβδομάδας αφήνει μάλλον καλύτερες εντυπώσεις απ΄ότι αρχικά είχε φανεί.

Στις 639,27 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 231,38 ο Ftse20 με συναλλαγές περίπου στα χθεσινά επίπεδα.

Η συνεδρίαση απέκτησε κάποιο ενδιαφέρον προς το κλείσιμο (όπως και εχθές ) περισσότερο δε όταν οι δύο βασικοί δείκτες (ΓΔ και Ftse20) υπερέβησαν ανοδικά τις τοπικές κορυφές που είχαν σημειωθεί στα πρώτα δέκα λεπτά της συνεδρίασης.
 
Αποδείχτηκε πως σε μία ρηχή αγορά, όπως το ΧΑ αρκούν λιγοστές εντολές σε δεικτοβαρή χαρτιά (CCH, OTE, Alphabank, ΔΕΗ ) για να τραβηχτούν οι δείκτες προς τις 638 ο ΓΔ και οριακά πάνω από τις 230 ο 20άρης.

Με την αξία των συναλλαγών να κινείται για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σε πιο αξιοπρεπή επίπεδα συνεκτιμώντας πλέον την χαμηλότατη αποτίμηση της αγοράς (23-24 δισ. ευρώ) και την απουσία των ξένων.

Ο ΟΤΕ δικαίωσε την επιλογή της Alpha Finance, που έβαλε τον πήχη στα 4,5 ευρώ πραγματοποιώντας στη συνεδρίαση της Παρασκευής περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ. Υψηλοί τζίροι και σε CCH, Alpha Bank αλλά και σε Εθνική δίνοντας μετά από καιρό την αίσθηση πως η αγορά μπορεί να κάνει τα..ένα- δύο βήματα παραπάνω.

Τις προηγούμενες ημέρες σημειώναμε τους αρμονικούς σχηματισμούς που δημιουργούνται για μετοχές του βάρους μίας CCH αλλά και των υψηλότερων βλέψεων που φαίνεται να έχουν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Προστέθηκαν και οι Εθνική, Alpha Bank (εμφανής η πτωτική διαφοροποίηση της Eurobank σήμερα) για να δοκιμάσουν σε νέα τοπικά υψηλά οι δείκτες μετά τις 15.00. Το ενδιαφέρον είναι, πως ο Ftse20 κερδίζοντας λίγα... βηματάκια τις τελέυταίες δύο εβδομάδες επανέρχεται στα επίπεδα της Δευτέρας 23 Ιουλίου.

Από τεχνικής πλευράς το διάγραμμα παραπέμπει σε ολοκλήρωση ενός βραχύβιου κύκλου που έδωσε αρκετές τιμές χαμηλότερα τοιυ ορίου των 200 μονάδων. Βέβαια είναι πρώιμο να ειπωθεί κατά πόσον η πλαγιανοδική αυτή κίνηση και το...πέταγμα στο κλείσιμο των συνεδριάσεων (της 16 και 17/8) οφείλεται στην προσπάθεια προεξόφλησης των όσων έρχονται είτε στην στάση των παικτών προς την τρίτη Παρασκευή του μήνα.

...τρίτη Παρασκευή του Αυγούστου και οι όποιες "ανοιχτές θέσεις" έκλεισαν στα λίγο ως πολύ αναμενόμενα επίπεδα.

Το προηγούμενο των τελευταίων δύο μηνών φαίνεται, πως παρέχει σχετική ασφάλεια σε όσους κινούνται (κυρίως) βραχυπρόθεσμα προεξοφλώντας συντήρτηση του Γενικού Δείκτη έως τα "τοπικά υψηλά" που σημειώθηκαν στις αρχές Ιουλίου (ζώνη 650-660 μονάδων) και του Ftse20 έως το άνω όριο των 242 μονάδων.

Εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων (με αρνητικό ρεκόρ συναλλαγών στις 14/8 με λιγότερα από δέκα εκατ. ευρώ ) με μικρή ενίσχυση των βασικών δεικτών και με επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των 210 για τον 20άρη.

Το ΧΑ δεν ακολούθησε την αργή αλλά σταθερή βελτίωση της θέσης ορισμένων ευρωπαικών χρηματιστηρίων με ενδεικτική την επαναφορά του DAX στα επίπεδα των 7.000 μονάδων ( υψηλά 4μηνου) έμεινε όμως σχετικά σταθερό- αδρανές κατάσταση πάντως σαφώς καλύτερη σε σχέση με την περυισνή... πανωλεθρία.

Αδράνεια, συσσώρευση και αναμονή εύλογα καθώς οι επόμενες ημέρες, εβδομάδας θα κρίνουν πολλά και για την χώρα και για τη μορφή της Νέας Ευρώπης.

Κακώς η Ελλάδα παραμένει στο στόχαστρ, βολικό και μόνιμο... φόβητρο μερίδας των δανειστών αλλά και συμφερόντων που βγάζουν πολύ χρήμα από τις εκάστοτε αναταράξεις σε μετοχές, ομόλογα και πονταρίσματα σε spreads. Οι Financial Times δίνουν τη δική τους προσέγγιση για το θέμα των επενδύσεων και των προτεραιοτήτων που θα πρέπει να δίνονται συμβουλεύοντας (ο Peter Tasker ) τους παίκτες να πουλήσουν χρυσό και να... στείλουν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο. Το θέμα είχε υψηλή αναγνωισμότητα αλλά και πληρωμένες απαντήσεις (από τους drin, συμμέτοχο...)

Και δικαιολογημένα, καθώς οι πατεράδες μας, μας έστειλαν να αποκτήσουμε παιδεία κόβωντας από το υστέρημα τους χωρίς να έχουν χρυσό να πουλήσουν. Εν πάσει περιπτώσει καλό είναι να γίνεται συζήτηση για όλα τα θέματα και από αυτή την άποψη βρήκαμε ενδιαφέρουσα την στήλη Εσεις ρωτάτε. Εμείς απαντάμε! (στο bankingnews) όπου ο φίλος Δ.Ν έχει στήσει μία ομολογουμένως καλή ροή αναφορών, στοιχείων.

Και χρειάζεται διάλογος και ανταλλαγή πληροφοριών, συνεχής ενημέρωση καθώς οι επόμενες ημέρες, εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες Διακυβεύονται πολλά και κρίνονται περισσότερα με την χώρα και πάλι επί...ξυρού ακμής. Η θέση των Goldman Sachs και Credit Suisse θα μπορούσε από πολλές πλευρές να λογισθεί υποστηρικτική της Αθήνας και της προσπάθειας που καταβάλλεται προκειμένου να αποτραπεί το "απονενοημένο" (ας μας επιτραπεί η χρήση της λέξης με την βαρύτητα που έχει).

Το Bloomberg αναφέρεται στο ότι "η...γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξετάζει χαλάρωση των όρων του ελληνικού πακέτου διάσωσης, δημιουργώντας εντάσεις με μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού που διαφωνούν με περαιτέρω παραχωρήσεις στην Ελλάδα, ανέφεραν δύο Γερμανοί βουλευτές στο Bloomberg. Η κυβέρνηση της κα Μέρκελ είναι διχασμένη ανάμεσα στο να υπάρξει κάποια επιείκεια προς την Ελλάδα και στην επιμονή ο Έλληυνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να επιτύχει πλήρως τους στόχους, ανέφεραν στο Bloomberg οι Klaus-Peter Willsch και Frank Schaeffler, οι οποίοι είχαν καταψηφίσει στο γερμανικό κοινοβούλιο τις προτάσεις της κα Mέρκελ. ".

Είναι πραγματική η διάσταση απόψεων ακόμη και μέσα στο ίδιο το CDU αφού συχνά είναι αντίρροπα τα συμφέροντα που εκπροσωπούντα αλλά με σταθερό τον κεντρικό σχεδιασμό.Η αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία με την απαραίτητη μεταφορά αρμοδιοτήτων, εξουσιών και..παγίων από την περιφέρεια προς το Κέντρο (δηλαδή το Βερολίνο) κάτι που αφήνει να εννοηθεί σε τελευταίο άρθρο της και η Handelsblatt.

Σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό & αβέβαιο περιβάλλον το ΧΑ είναι λογικό να τελεί σε στάση αναμονης ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της αξιολόγησης από τον FTSE. Σενάρια που φαίνεται, πως έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό το ΧΑ όπως σημειώναμε σχετικά κσι τον Εκηβόλο της 17/8 με αφορμή το εμπεριστατωμένο άρθρο της Ιουλίας Ζαφόλια, στην Ναυτεμπορική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v