Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ...πάνω της έκλεισε η Σοφοκλέους

Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Γενικός Δείκτης και FT 20, με τις τραπεζικές μετοχές να ανακάμπτουν. Κέρδη άνω του 5% για Πειραιώς, ΤΤ, Alpha. Στα 1,3 ευρώ η Εθνική. Υπεραπόδοση και για ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Τουλάχιστον σήμερα ο τζίρος ξεπέρασε τα δέκα (10) εκατομμύρια ευρώ και έτσι δεν καταγράφηκε δεύτερο συνεχόμενο αρνητικό επίπεδο συναλλαγών.

Σε μία συνεδρίαση, που ότι άξιζε ήταν η υπεραπόδοση των ΟΤΕ, ΔΕΗ, η για ακόμη μία ημέρα κινητικότητα στα ΕΧΑΕ και ακόμη 2-4 επι μέρους κινήσεις, ο Γενικός Δείκτης «έκλεισε» στα υψηλά ημέρας, στις 631,56 μονάδες, στις 228,29 ο Ftse20 με τον τζίρο στα 15,68 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι συναλλαγές ύψους 5 εκατ. ευρώ έλαβαν χώρα στα τελευταία 45 λεπτά της συνεδρίασης.

Αυτά και η τεχνητή προσπάθεια, που καταβλήθηκε στις τράπεζες λίγο μετά τις 16.40 με αγορές σε Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, που ακολούθησαν την φορά αντίδρασης από πιο νωρίς της Πειραιώς.

Μάλιστα στη μετοχή της Εθνικής έγιναν σχετικά αυξημένες συναλλαγές λίγο μετά τις 16.20 με την τιμή να φτάνει έως και 5,20% υψηλότερα. Κινήσεις που δεν φαίνεται να συνοδεύονταν από ανάλογη ειδησεογραφία ή φήμες.

Πλέον, όπως σημείωνε παλιός επαγγελματίας της αγοράς γίνεται όλο και πιο προβληματική η κατάσταση και για τους χρηματιστές καθώς οι λιγοστές συναλλαγές, οι ελάχιστες προμήθειες δύσκολα μπορούν να συντηρήσουν τον κλάδο. Κάτι, που όπως εκτιμούσε θα βρούμε μπροστά μας από τον Σεπτέμβριο εκτός εάν...

Από Σεπτέμβριο είναι πολλοί αυτοί, εκτός και εντός Ελλάδος, που περιμένουν...θύελλες στις διεθνείς αγορές και...καταιγίδες στη χώρα μας. Για την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να γίνει η Ιφιγένεια για το ευρώ γράφει από τις σελίδες των Financial Times ο Γιώργος Παγουλάτος (Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) απηχώντας έναν σκεπτικισμό, που διακατέχει και πολλούς γερμανούς, ακόμη. Ευτυχώς, γιατί στα γερμανόφωνα ΜΜΕ και στις «σχολές σκέψης» φαίνεται πως έχει χαθεί το μέτρο σε σημείο, που η La Republica...ξεσκεπάζει τους μύχιους σχεδιασμούς μερίδας του γερμανικού κατεστημένου.

Θα δοθούν αρκετές μάχες μέχρι να μετασχηματισθεί η ΕΕ στη Νέα Ευρώπη, μέχρις ότου φτάσουν Βερολίνο και Ρώμη στην αντιπαράθεση που θα διαμορφώσει τις νέες ισορροπίες. Μέχρι τότε όμως η Ισπανία δείχνει έτοιμη να παραδοθεί, απ΄ότι φαίνεται ο Μ. Ραχόι ψάχνει το πρόσχημα για να ζητήσει την...συνδρομή των δανειστών, να συρθεί σε μία πλήρη «θεραπεία».

Η δε Πορτογαλία βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις που γυρίζουν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω με τις ειδήσεις να διαγράφονται ζοφερές και για τους «υπάκουους» Ίβηρες αλλά και για τους «τεμπέληδες» Έλληνες.

Ξεφεύγουμε είναι αλήθεια από τον καθαρώς χρηματιστηριακό χαρακτήρα των σχολίων, αλλά σε τόσο βουβές συνεδριάσεις έχεις την πολυτέλεια να δεις περισσότερα απ΄όσα γίνονται τριγύρω μας, να κρίνεις και να εκτιμήσεις τα επερχόμενα. Εδώ και μέρες σημειώνουμε πως τόσο η εικόνα στο εσωτερικό της χώρας όσο η νηνεμία στις αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια προοιωνίζονται κάτι μεγάλο, πολύ μεγάλο.

Στα της συνεδρίασης ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ «έκλεψαν» την παράσταση με τον ΟΠΑΠ να μένει λίγο πίσω. Εως τα 2,36 ευρώ αντέδρασε η μετοχή του Οργανισμού (με την Alpha Finance να ανεβάζει τον πήχη στα 4,5 ευρώ), έως τα 2,39 της ΔΕΗ, ενώ του ΟΠΑΠ έμεινε στα 5,31 για να κλείσει λίγο χαμηλότερα.

Από τεχνικής πλευράς ο ΟΤΕ «βλέπει» υπό προϋποθέσεις προς τα 2,5-2,6 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ ακολουθεί μία πιο...ευθεία διαδρομή από τις αρχές Ιουλίου. Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη επί μέρους κινήσεις σε Βιοχάλκο, MIG (αγορά 50.000 μτχ από τον Ανδρέα Βγενόπουλο στις 14/8), CCH (έως τα 15,00 ευρώ), Μυτιληναίο και FFG.

Ομως θα επιμείνουμε στην αυξημένη κινητικότητα (συναλλαγές και αντίδραση) που παρατηρείται τελευταία στη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Και σήμερα υψηλός τζίρος και σημαντική ενίσχυση της τιμής που ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τα 2,94 ευρώ.

Από τα άξια αναφοράς η σύγκλιση της αποτίμησης αρκετών εταιρειών με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται από επιχειρηματικής, μετοχικής πλευράς. Για παράδειγμα έχει ενδιαφέρον- κατά την άποψη μας- η μικρή διαφορά χρηματιστηριακής αξίας μεταξύ του τραπεζικού ομίλου της Eurobank και της Eurobank Properties. Στα 387,06 εκατ. ευρώ η αποτίμηση του ομίλου στα 257,4 εκατ. ευρώ της θυγατρικής. Ενδιαφέρουσες συγκλίσεις, που αποτυπώνουν τις ευρύτερες ανακατατάξεις που συντελούνται σε πολλαπλά επίπεδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v